Vali'den Fransa Büyükelçisi'ne 'Program Fırçası'

Adana Valisi İlhan Atış, Adana'ya gelen Fransa Büyükelçisi Bernard Eime'ye yeni dernek hizmet binası açılış programının kendisine geç gönderildiğini belirterek, 'Ben bu programa katılamayacağım çünkü geç bildirildi. Bana bir hafta önce bildirilmeli. İlişkileri beğeniyorum ama bu fiyasko' diye kızdı. Büyükelçi ise, 'No problem' diyerek ortamı yumu

Vali'den Fransa Büyükelçisi'ne 'Program Fırçası'
Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Eime, Ticaret Müsteşarı Pierre Coste, Kültür Müsteşarı Jean-Luc Maslin, Kültür Müsteşarı Sylvain Geranton'la birlikte Allıance Francaıse Kültür Derneği Adana Şubesi'nin yeni hizmet binasının açılış töreni için Adana'ya geldi. Eime, önce Adana Valisi İlhan Atış'ı makamında ziyaret etti. Eime, kapıda vali yardımcısı tarafından karşılandı. Vali Atış, büyükelçiyi makam odasının kapısında karşıladı. Atış, Adana'nın 20 milyar dolarlık bir enerji yatırımı olduğunu belirterek,
"Eğer arzu ederlerse büyükelçiyi 6 ay da bir Adana'da görmek isteriz. Adana sanayi ve ticaret olarak çok büyük bir potansiyele sahip. Ancak Fransa'yı yatırım yaparken göremiyoruz. Bütün ülkeler yatırım yapmak için geliyor ama Fransa ortada yok. Sayın büyükelçiyi her zaman bekliyoruz" diye tepki gösterdi.

Büyükelçi Eime ise Fransa olarak Adana'da ciddi yatırımlar yaptıklarını, 3 firmanın yatırım için geldiğini, bir firmanın enerji alanında yatırım yaptığını söyledi. Vali Atış ise bazı yatırımların olduğunu ancak kendilerinin daha fazlasını istediklerini kaydetti.
Büyükelçi Eime, daha sonra Vail Atış'ı yeni dernek binasının açılışına davet etti. Vali Atış, açılışa gelmeyeceğini belirterek şunları söyledi:
"Ben bugünkü programa katılamayacağım. Başka programım olduğu için açılışa gelemeyeceğim. Ancak sizin bu programı bir hafta önceden bana bildirmeniz gerekiyor. Bana programı dernek başkanı dün akşamüstü bildirdi. Bana en azından iki gün önce bildirilmesi gerekiyor ki programı ona göre ayarlayayım. İlişkileri beğeniyorum ama çok değil. Bu fiyasko."

Büyükelçi Eime, Vali Atış'ın bu tavrından sonra şaşkına uğrayarak, "Program size geç geldiği için çok üzüldüm doğrusu. Haklısınız birkaç gün öncesinden bildirilmesi lazım" dedi.
Vali Atış, dernek başkanını randevu almadan gelmesine rağmen kabul ettiğini belirterek, "Ben dün akşama kadar sadece sizin beni ziyaret edeceğinizi biliyordum. Ama dün akşam dernek başkanından mail geldikten sonra ben açılış olacağını öğrendim. Ben programlarımı bir gün önceden yapıyorum. Ama ben sizin dernek başkanınız randevu almadığı halde kabul ettim" diye konuştu.

Büyükelçi Eime, Vali Atış'ın sert konuşmaları karşısında elini havaya kaldırarak, "No problem" diyerek ortamı yumuşatmaya çalıştı. Vali Atış, büyükelçinin bu tutumundan sonra, "Problem yok. İş yoğunluğu olmuştur. Gerek dernek ile gerek yatırımcılar ile problem yok. Ama biz ilişkilerin daha sıcak olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Havanın yumuşamasıyla birlikte Büyükelçi Eime, Türkiye'ye yatırım yapan en büyük ikinci yabancı yatırımcı ülke olduklarını belirterek, 20 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, 100 bin kişiye istihdam sağladıklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından Vali Atış, Büyükelçi'ye Atatürk işlemeli vazo hediye etti.