Türk Eğitim-sen Mitingi

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, eğitim çalışanlarının sorunlarını duyurmak istediklerini belirterek, 'Kamu çalışanlarının en önemli sorunu grev, siyaset ve yönetim hakkını içeren sendikal hakların kazanılmasıdır' dedi.

Türk Eğitim-sen Mitingi
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, eğitim çalışanlarının sorunlarını duyurmak istediklerini belirterek, "Kamu çalışanlarının en önemli sorunu grev, siyaset ve yönetim hakkını içeren sendikal hakların kazanılmasıdır" dedi.
Türk Eğitim-Sen, "sözleşmeli öğretmenlere verilen sözlerin yerine getirilmesi, atanamayan öğretmenler, kadrolu öğretmenlik dışındaki öğretmen istihdamına son verilmesi" amacıyla bugün Abdi İpekçi Parkı'nda miting düzenledi. Mitinge MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, BBP Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir Tunç ve sendika temsilcileri katıldı.
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, eğitim çalışanlarının sorunlarını duyurmaya geldiklerini belirtirken, "Kamu çalışanlarının en önemli sorunu grev, siyaset ve yönetim hakkını içeren sendikal hakların kazanılmasıdır. Bunun mücadelesi Türkiye Kamu-Sen tarafından yıllardır verilmektedir. Bu mücadele kazanıncaya kadar verilecektir. Kamu çalışanlarının grev, toplu sözleşme hakkı vardır. Anayasamızın 90. maddesi bu hakları teminat altına almıştır. Çünkü, anayasanın 90. maddesi diyor ki: 'Uluslararası
sözleşmeler, usulüne uygun olarak kabul edildiği taktirde, iç hukukun üzerindedir. Anayasa aykırılığına dair dava açılamaz. İç hukukla çeliştiği takdirde uluslararası sözleşmelerin geçerli olduğu' hükmünü içerir" şeklinde konuştu.
Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk ise, kamuda sözleşmeli ve kadrolu şekilde insanların istihdam edilerek, kamuda istihdam çeşitliliği oluşturulduğunu belirterek, sadece ekonomik haklar yönünden değil, atama ve yer değiştirme, görevde yükselme konularında da sorunlar yaşandığını savundu. YÖK'ün uygulamalarını da eleştiren Koncuk, 10 yıldan fazla süredir üniversitelerde görevde yükselme sınavlarının yapılmadığını belirtti.
Üniversiteye girişteki kat sayı tartışmalarına da değinen Koncuk, konuyla ilgili belirsizlik ortamından çıkılması için hükümet ve YÖK'ün gerekli çalışmaları yapmasını istedi. Koncuk, "Katsayı probleminin kangren olmasına zemin hazırlayacak kararlardan kaçınılmalıdır" dedi.
Koncuk, öğretmen ihtiyacının, aylık 300-500 lira ek ders ücretiyle çalıştırılan ücretli öğretmenlerle öğretmen açığının kapatılmaya çalışıldığını savunarak, bu öğretmen alım politikasıyla devam edildiği sürece atama bekleyen öğretmen sayısının her geçen yıl artacağını söyledi.
Krizin faturasının dar ve sabit gelirli çalışanlara çıkarıldığını iddia eden Koncuk, "Krizde tüm memurlar fakirleşirken, Türkiye'nin yüzde 1'lik üst sınıfı büyümeye devam ediyor. Memura 3.1 milyar TL naz yapılarak verilirken, zengine 54.3 milyar TL para bulunuyor" ifadelerini kullandı.
Koncuk, konuşmasında 550 bin üniversite mezununun 320 bininin öğretmen olduğunu, OECD rakamlarına göre, ilköğretimde yaklaşık 196 bin, ortaöğretimde ise 119 bin öğretmen açığı olduğunu söyledi.