Islak imza yerini e-imza'ya bırakacak

Kamu hizmetlerinin verimli, hızlı ve etkili sunumu için artık daha çok elekronik ortam kullanılacak.

Islak imza yerini e-imza'ya bırakacak
TBMM’ye sunulan ‘Kamu hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla bazı kanun ve KHK’lerde değişiklik öngören tasarı’da yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

* Güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı ispat gücüne haiz olup, kanunlarda güvenli elektronik imza ile yapılamayacağı açıkça belirtilmiş olan işlemler dışında, elle atılan imza yerine kullanılabilecek. Güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmünde olacak, bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılacak.

* Vize başvuruları, Türkiye Cumhuriyeti namına verilecek pasaportlar ile bunların yenilenmesi için yapılacak başvurular, güvenli elektronik imza kullanılarak elektronik ortamda yapılabilecek.

* Ticaret sicili kayıtları elektronik ortamda tutulacak. Ticaret şirketleri ile gerçek ve tüzel kişi diğer tacirlerin yapacağı işlemler, güvenli elektronik imza ile elektronik ortamda yapılabilecek.

* Sürücülere ait bilgilerde meydana gelebilecek değişiklikler ve araçlarda meydana gelebilecek teknik veya hukuki değişiklikler ile haciz, rehin, ihtiyati tedbir ve belge iptali gibi kısıtlayıcı şerhlerin; elektronik ortamda tutulan siciller üzerine işlenilmesi ve kaldırılması işlemleri elektronik ortamda yapılabilecek.

* Kamu İhale Kurumu’nun ihalelerine elektronik ortamda buşvuru yapılabilecek.

Kaynak: Radikal