CHP'li Ersin'e tepkiler çığ gibi

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in Erzincan davasının gizli tanıklarından Munzur ile görüşmesi deşifre olduktan sonra Ersin görüşmeyi doğruladı.

CHP'li Ersin'e tepkiler çığ gibi
Ersin'in Erzincan davasının gizli tanıklarından Munzur ile görüşmesi internet sitelerinde deşifre olduktan sonra 'skandal buluşmaya'  ilişkin şu ana kadar ne soruşturma başlatıldı ne de yüksek yargı mensuplarından bir açıklamama gelmesi akıllarda soru işareti bıraktı.

CHP'li vekilin, gizli tanıkla görüşmesine büyük tepki gösteren hukukçular ise Ersin hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 281. ve 288. maddelerine göre; 'suç delillerini karartmak ve adil yargılamaya müdahale'den soruşturma başlatılması gerektiğini belirtiyor.

Emekli Başsavcı Reşat Petek, söz konusu buluşmayı 'hukukî skandal' olarak değerlendirdi. Petek'e göre; hem Ersin hem de görüşmede bulunan İlhan Cihaner'in avukatı Hamit Sekman hakkında ayrı bir soruşturma açılması gerekiyor. Eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu da soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği görüşünü dile getirdi. Emekli Savcı Gültekin Avcı ise "Eğer terör örgütüne üyeliği söz konusu ise Ersin hakkında dokunulmazlığı dikkate alınmadan soruşturma başlatılmalı." açıklamasını yaptı. Ersin-Munzur görüşmesine AK Parti'den de tepki geldi. Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, internette yayınlanan görüntülerin kendisi için sürpriz olmadığını belirterek "Özellikle Yargıtay Başkanı, HSYK'nın değerli üyeleri, merak ediyorum bu çıkan görüntüler karşısında da bir bildiri yayımlarlar mı?" diye sordu.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in gizli tanık Munzur ile görüşmesine en büyük tepki hukukçulardan geldi. Hukukçular, "Ersin hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 281. ve 288. maddelerine göre; 'suç delillerini karartmak ve adil yargılamaya müdahale' kapsamında hakkında soruşturma başlatılmalı." diyor. Bu suçun cezası 3 yıl hapis. Uzmanların görüşleri şöyle:

Hukukî bir skandal, Erzincan soruşturması kapsamına alınmalı

Emekli Başsavcı Reşat Petek: Bu görüşme, hukukî bir skandaldır. Çünkü devam eden bir dava var ve davada çok önemli delillere tanıklık etmiş birisinin hayati tehlikesi göz önüne alındığında bu şekilde deşifre olması skandalın ciddiyetini ortaya koymaktadır. Munzur'un bu görüşmeden sonra ifadesini değiştirip değiştirmediği bu davanın seyrini gerçekten etkileyecek bir gelişmedir. Munzur ile yapılan görüşme adlî bir vakadır ve suç teşkil etmektedir. Ersin'in bu girişimini savcıların soruşturma kapsamına almaları gerekir. Aynı şekilde Başsavcı İlhan Cihaner'in avukatı Hamit Sekman hakkında da ayrı bir soruşturma açılması gerekir ve avukattan savunması istenir.

Gizli tanığın başına bir iş gelirse sorumlusu CHP'li milletvekilidir

Eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu: Bir siyasî parti milletvekilinin gizli tanık ile görüşmesi etik ve ahlakî değildir. Gizli tanıkla yapılan görüşme soruşturmanın gizliliğini ihlal etmiştir. Delillerin karartılması ve tanıkların baskı görmüş olma ihtimallerini yükselten bir görüşmedir. Soruşturmanın gizliliğini ihlal etmekten dolayı Ersin hakkında cumhuriyet savcıları tarafından soruşturma başlatılmalı. CHP'nin davadaki tavrı belli, açık bir şekilde Başsavcı İlhan Cihaner'in yanında olduğunu biliyoruz. CHP milletvekilinin bu davada Cihaner aleyhine tanıklık yapan gizli tanıkla görüşmesi şüpheleri artırmıştır. Gizli tanığın başına bir iş gelirse sorumlusu Ahmet Ersin'dir.

Görüşme, 'CHP, Ergenekon'un avukatı' iddiasını doğruladı

Emekli Savcı Gültekin Avcı: Bu görüşme, CHP'nin Ergenekon'un avukatlığını yaptığı iddialarını doğruluyor. Davası süren ve ülke gündemini meşgul eden bu hukuki süreçte bir milletvekilinin gizli tanıkla görüşmesi, temasa geçmesi hukukî değildir. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları, Ersin'in gizli tanıkla olan görüşmesini mutlaka soruşturma kapsamına alması gerekir. CHP'nin illegal bir şekilde davaya müdahil olması, Ergenekon terör örgütü ile bir teması mı var şüphesini artırıyor. Ersin'in gizli tanıkla temasa geçmesi 'suç delillerini karartmak ve adil yargılamaya müdahale etmek' suçu kapsamına girer. Ersin'in neden müdahil olduğu açıklığa kavuşmalı, eğer terör örgütüne üyeliği söz konusu ise Ersin hakkında doğrudan dokunulmazlığı dikkate alınmadan soruşturma başlatılmalı. Terör örgütüne üyeliği söz konusu değil ise o zaman Türk Ceza Kanunu'nun 281. ve 288. maddelerine göre hakkında soruşturma başlatılmalıdır. Ersin'in soruşturma kapsamına alınması davanın selameti açısından önem arz etmektedir.