Turhan Selçuk'un vasiyeti

Turhan Selçuk vasiyeti üzerine toprağa verileceği Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde mezarı hazırlandı.

Turhan Selçuk'un vasiyeti
Turhan Selçuk'un defni, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde Mahsuni Şerif'in mezarı ile Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre'nin heykellerinin bulunduğu Çilehane bölgesinde defnedilecek.

Turan Selçuk için 14 Mart günü Hacıbektaş'ta tören düzenlenecek.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, yaptığı açıklamada, Selçuk'un Hacıbektaş'ta defnedilme isteğini 2005 yılında Hacı Bektaş Veli'yi Anma törenlerinde vasiyet ettiğini hatırlattı.

Selmanpakoğlu, şunları kaydetti:

“Turhan Selçuk, 2005 yılında bana 'Burada benim yerimi de hazırlıyor musunuz' dediğinde şaka olarak algılamıştım. Sonra ise İlhan Selçuk birkaç kez bana 'Yerimi hazırlıyor musunuz' diye sorduğunda ona 'Sizin vasiyet ettiğinizi söylesek yanlış olur. Ayrıca sanki o günler yakınmış gibi bir düşünce de oluşur. Siz resmen başvurun veya toplum huzurunda bunu ifade edin' dedim. 2007 yılının 17 Ağustos günü Hacıbektaş Veli Anma etkinliklerinde İlhan Selçuk konferans verirken salon tıklım tıklım doluydu ve Selçuk konferansın bir bölümünde 'Bizi Hacıbektaş'a gömün' deyip ailece kendisini ve Turan Selçuk'u da kastederek burada resmen halkın huzurunda vasiyet etmişti.

Daha sonra da Turan Selçuk resmi vasiyetini yaptı. Bunun üzerine Hacıbektaş Belediyesi olarak Çilehane bölgesinde mezarlığın bitişiğinde özel yer hazırladık, buraya Türkiye'nin her alanda yetişmiş, dünyaya mal olmuş kişilerinin defnedilmesi için meclis kararı aldık. İlhan Selçuk ve Turhan Selçuk da bunlardan biriydi. Nazım Hikmet'in mezarı da getirilirse Turhan Selçuk'un mezarının bulunduğu yere konulması için ilgili bakanlıklara ve TBMM'ye talepte bulunmuştuk.”

“İNSANLIK MÜZESİ'NDE SELÇUK'UN KARİKATÜRLERİ DE OLACAK”

Aynı bölgede bir de İnsanlık Müzesi yapacaklarını belirten Selmanpakoğlu, burada Selçuk'un karikatürlerinden oluşan bir bölümün de yer alacağını bildirdi.

Selmanpakoğlu, 2005 yılında Turhan Selçuk'u Hacıbektaş'a davet ettiğinde kendisinin büyük bir ilgi duyarak kabul ettiğini anımsatarak, “Burada Turan Selçuk adına Hacıbektaş etkinliklerinde sergi düzenledik. O sergiye bizzat gelip katıldı. Daha sonra sergideki 35 karikatürünü bize hediye etti. Onları aldıktan sonra burada yapacağımız İnsanlık Müzesi'nin bir bölümünün Turan Selçuk'un karikatürlerinden oluşacağını söyledim” diye konuştu.

14 Martta, Hacıbektaş Belediyesinin önündeki Cumhuriyet Meydanı'nda Hacıbektaş halkı ve sevenlerinin huzurunda tören yapacaklarını ifade eden Selmanpakoğlu, kendilerinin Hacıbektaş ilçesini her yerde bilim ve kültür merkezi olarak ilan ettiklerini, bu nedenle Selçuk üzerinde çok büyük bir ilgi odağı oluştuğunu ve Turhan Selçuk'un bu yüzden Hacıbektaş'ta defnedilmek istediğini söyledi.