Tim Burton: Benim Alis'im pasif değil

Tim Burton'un yeni filmi 'Alis Harikalar Diyarında' 3 boyutlu olarak vizyona girdi. Burton, geçmişteki Alis'e değinerek 'Benim Alis'im daha önceki Alis'ler gibi pasif değil daha aktif' dedi.

Tim Burton: Benim Alis'im pasif değil
Masallardan en güzeli ve vazgeçilmezi 'Alis Harikalar Diyarında' ünlü yönetmen Tim Burton'nun gözünden 3 boyutlu olarak vizyona geldi.

Filmde, 19 yaşındaki Alis kaderini bulmak için fantastik bir yolculuğa çıkıyor ve Kupa Kraliçe'sinin korku krallığına son veriyor. Filmde, Alis henüz küçük bir kızken ilk kez karşılaştığı garip dünyaya geri dönüyor ve oradaki çocukluk arkadaşları Beyaz Tavşan, Tweedledee ve Tweedledum, Fare, Tırtıl, Cheshire Kedisi ve Çılgın Şapkacı'yla yeniden buluşuyor. Hollywood'un en başarılı yönetmenlerinden Tim Burton'ın çektiği filmde; başrollerini Burton'ın gözdesi Johnny Depp, Burton'ın hayat arkadaşı Helena Bonham Carter, Anne Hathaway ve Alis rolündeki performansıyla beğenilen Mia Wasikowska üstleniyor. Lewis Carroll'ın aynı adlı romanından beyazperdeye yeniden uyarlanan film, daha önce çekilen Alis filmlerinden büyük farklılık taşıyor. Üç boyutlu görsel bir şölen sunan film için yönetmen Tim Burton, "Benden önceki Alis'ler çok pasifti, benim Alis'im çok farklı" diye konuşuyor. İşte Burton'ın anlattıkları...

Yönetmenlik vizyonunuzu etkileyen güzel sanatlar altyapısına nasıl sahip oldunuz?

Gençlik yıllarımda sevdiğim filmlerin hepsi görsellik açısından zengindi. Hafızamda derin iz bırakan filmlerdi. Bence film görsel bir olaydır. Bu yüzden animasyon altyapıma minnettarım. Animasyon her şeydir. Sanattır, tasarımdır, filmdir. O zamanlar hep animasyon sanatçısı olmak istiyordum. O alanda çalışırken herşeyin nasıl yapılacağını öğreniyordum. Animasyon film yaparken fiilen çalışıyor, planları tasarlıyor, çekimleri ve kurgu işlemini yapıyorsunuz. Başından sonuna harika bir deneyimdi.

Kreatif süreciniz nasıldır? Film için rastgele çizimler yaparken aniden bir karakter bulduğunuz olur mu?
Benim için taslak hazırlama ve çizim süreci, başka insanların not alma süreciyle eşdeğerdir diyebilirim. Kendimi hiçbir zaman bir yazar gibi hissetmedim. Bence görsellik daima önce gelir; aklımdaki fikir ve düşüncelerden görsellik ortaya çıkar.

'Alice in Wonderland' örneğinde olduğu gibi yaptığınız 'yeniden çevrimler' de büyük ilgi görüyor. Hollywood'dan 'yeniden çevrimler' için destek almak, sıfırdan film yapmaktan daha mı kolay?
Bugünlerde bir trend var. Neredeyse bütün TV dizilerinin yeniden çevrimi yapılıyor. Belirli alanlarda güvence faktörünün önemli olduğuna kuşku yok. Ancak eşit oranda da tehlikelidir. 'Alis Harikalar Diyarında' gibi bir proje, 3D formatında yapma fırsatıyla birlikte değerlendirilirse, tamamen yeni bir proje gibi de algılanabilir.

HARİKA BİR VERSİYON YOKTU!

İnsanların zaten bildiği bir öyküyü alıp kendi yorumunuzu getirmek tedirgin edici mi?
Açıkçası çok da ürkütücü gelmedi. Geçmişte yapılan 'Alis Harikalar Diyarında' prodüksiyonlarına bakıyorum da, izlediğim her versiyonda bir avuç tuhaf karakterin arasında yürüyen pasif bir kız var. Benim yaptığımda ise Alis son derece aktif bir kız olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla geçmişte yapılanlara karşı herhangi bir bağlılık duygum olmadı. Benim için tamamen yepyeni bir deneyimdi. Geçmişten örnek alabileceğim ve yeniden hayat verebileceğim harika bir versiyonu yoktu.

3D formatında çekilmiş bir aksiyon dünyasına ilk adımınızı atarken 'Alis'in kusursuz bir öykü olduğunu düşünüyor musunuz?
'Alis Harikalar Diyarında'nın bana cazip gelen yanı 3D formatında çekilecek olmasıydı. Gerçekten de iyi oldu. Bu filmi izlerken tüm sahnelerden büyülendim. Bence 'Alis'teki asıl olay, öyküsünün edebi yönü değil; tuhaf ve esrarengiz doğasıdır. Bu kadar yıl sonra yeniden denemek bu yüzden cazip geldi.

TİM ZEKASINI ORTAYA KOYDU

Tim Burton'ın sevgilisi Helena Bonham Carter, 'Alis Harikalar Diyarında' adlı filmde 'Red Queen' rolüyle karşımıza çıkıyor. İşte Carter'ın anlattıkları:
Tim bu filmi yaparken çok ince eleyip sık dokudu. Orijinal kitaptaki tüm karakterlere sadık kalındı ama Tim her zamanki gibi bu filmde de zekasını göstererek kendi farkını ortaya koydu.
Filmdeki tüm karakterler çok çılgın. Hepsi arasındaki tek normal insan Alis. Ben bu çılgınlığı ve deliliği çok seviyorum ve gerçek buluyorum.
Red Queen duygusal problemleri olan çılgın bir kadın. Geçirdiği öfke nöbetleri iki yaşındaki bir çocuğunkiler gibi...
Çekimlere başlamadan önce kitabı tekrar okudum.
Tim ve Johnny birbirlerinin yeteneklerine çok saygı duyan iki kişi, birbirlerine duydukları güven sayesinde ortaya harika bir iş çıkıyor.

JOHNNY DEPP VE TİM BURTON YENİDEN BİRARAYA GELDİ

Yönetmen Tim Burton ve aktör Johnny Depp bu yeni macera için tekrar bir araya geldi. İkili ilk kez 1990 yılının hit filmi 'Makas Eller'de çalıştı ve hemen yakın arkadaş oldular. Birlikte olağanüstü ve sıradışı filmler yapmaya devam ediyorlar. 'Ed Wood', 'Hayalet Süvari', 'Charlie'nin Çikolata Fabrikası', 'Ölü Gelin' ve 'Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi' ikilinin diğer ortak ürünleri.