Ekonomik kriz kamu ihalelerini de vurdu
Ekonomik kriz kamu ihalelerini de vurdu. Geçen yıl kamu kurumlarının ihale yoluyla yaptığı alımlar yüzde 21 azaldı ve 66 milyar liraya düştü. Alımlarını en fazla azaltan kurumlar ise belediyeler oldu.

2009 yılında kamu kurumları ihaleler yoluyla 66 milyar liralık alım yaptı. Bu bir önceki yıla kıyasla yüzde 21'lik düşüş demek. İhalelerin tutarı kadar sayısı da düştü. 2008'den 2009'a yapılan ihale sayısı yüzde 13 azaldı.
İhalelerde özellikle belediyeler frene bastı. Belediyelerin ihale ile yaptığı alım yüzde 44 azaldı.
2008 yılında 26 milyar liralık kamu alımı yapılırken alım tutarı 2009'da 14.7 milyar liraya düştü.
Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül'e göre bunun nedeni büyük ölçüde belediyelerin bütçe gelirlerinden aldıkları payın azalması.
Belediyeleri ise KİT'ler izledi. KİT'lerin ihaleleri zaten yıldan yıla azalıyor. Bunun temelinde ise özelleştirme yatıyor.
Sağlık Bakanlığı'nın alımları yüzde 33, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yüzde 17, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ise yüzde 13 düştü.
Ancak rekora imza atan bakanlıklar da oldu. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı gibi... Onların alımları 2009'da rekor düzeyde arttı. Ama bu kurumlar da 2008'de ciddi düşüş yaşamıştı. Dolayısıyla 2009'daki artış krizi telafi etmeleri olarak yorumlandı.
