Aydın'da Deprem Tatbikatı

Aydın Adnan Menderes Anadolu Lisesi'nde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Aydın'da Deprem Tatbikatı
Aydın Adnan Menderes Anadolu Lisesi'nde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş'un da izlediği tatbikatta ortaya çıkan sahneler gerçeğini aratmadı.
Tatbikatı, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş'un yanı sıra Aydın Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar, Aydın Bayındırlık ve İskan Müdürü Selahattin Varan ve öğrenciler izledi.
Tatbikatta senaryo gereği ilk olarak, okulda depremin meydana gelmesinin ardından okul boşaltılarak okulun üst katlarında mahsur kalan öğrenciler ve yaralılar kurtarılmaya çalışıldı. Tatbikatta üst katlarda mahsur kalan öğrencilerin bir kısmı sivil savunma ekipleri tarafından dersliklerin pencerelerinden iplerle, sedyelere bağlanarak aşağıya indirildi. Aydın Belediyesi İtfaiye Ekipleri de okulda mahsur kalan diğer öğrencileri itfaiye merdiveni ile kurtarırken, deprem bölgesinde çıkan sembolik yangını da itfaiye ekipleri başarıyla söndürdüler.
Bu arada sivil savunma elemanları bazı yaralı öğrencileri omuzlarına alarak dışarı çıkarırken, okulların sivil savunma ekiplerinde görev alan öğrenciler, başarılı bir şekilde yaralı arkadaşlarını kurtardılar.
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, tatbikatın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşların öncelikle deprem konusunda bilgili olması gerektiğini belirterek, yapılan yapıların yer seçiminden, inşaat sürecinin tamamlanmasına kadar dikkatli olunmasının da zorunlu olduğunu ifade etti. Dere yataklarına, gevşek zeminlere ve heyelan bölgelerine ev yapılmamasının gerektiğini ve yapılması zorunlu ise de buralarda özel inşaat tekniklerine uyulmasının önemine işaret eden Vali Coş, "Aldığımız bütün önlemlere rağmen, bir afet meydana geldiğinde neler yapmamız gerektiği konusunda vatandaşlarımızın bilgili olması fevkalade önemlidir. Panik yapmamak, önceden bilgili olmak çok yararlı. Bu konuda, özellikle okul çağındaki çocuklarımıza vereceğimiz eğitimin daha yararlı olacağa inanıyorum. İnşallah cenabı hak bir afet nasip etmez. Ama olabilecekmiş gibi, her an tedbirli, dikkatli ve bilinçli olmamız gerekiyor" dedi.
Tören sonrası tatbikata katılan itfaiye, sivil savunma, 112 Acil Servis ve kurtarma ekiplerinin yanına giden Vali Coş, gerçekleştirdikleri başarılı tatbikat nedeniyle kendilerine tebrik etti.