Adana'da Sahte Mazot Operasyonu

Adana'da, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir fabrikaya düzenlenen operasyonda, solventle yağ karışımından elde edilen 100 ton kaçak mazot ele geçirildi

Adana'da Sahte Mazot Operasyonu
Adana'da, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir fabrikaya düzenlenen operasyonda, solventle yağ karışımından elde edilen 100 ton kaçak mazot ele geçirildi. Sahte mazotun, Adana, Konya ve Kahramanmaraş'ta piyasaya sürülmek istendiği belirlendi.
Edinilen bilgiye göre, Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 7 ay önce Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde Koneks Boya ve Kimya A.Ş.'nin sahte mazot ürettiği ihbarını alınca çalışma başlattı.
Fabrikayı yakın takibe alan polis ekipleri, yaptıkları araştırma sonunda gece saat 03.00'de Adana merkez, Kahramanmaraş ve Konya'ya sahte mazot sevkıyatı yapılacağını öğrendi. Gece yarısı gerçekleştirilen operasyonda fabrikadan çıkan tankerler takibe alındı. Ekipler, durdurdukları tankerlerde 65 ton sahte mazot ele geçirdi.

Polis, tankerleri ele geçirdikten sonra fabrikaya da baskın düzenleyerek solvent ile yağdan elde edilmiş 35 ton sahte mazot daha ele geçirdi. Tesiste ayrıca sahte mazot üretiminde kullanılan elektrikli düzenek, dinamo, dinamolara bağlı akaryakıt aktarımında kullanılan hortum, dolum makinesi, plastik mühür, 19 adet boş tanker ele geçirildi.

Sahte mazot ürettikleri belirlenen 9 kişi hakkında işlem yapıldı. Zanlıların, sahte mazotu litresi 1,80 kuruş ile 2 lira arasında fiyattan piyasaya sürdüğü öğrenildi.
Koneks Boya ve Kimya Fabrikası'nda 7 Ağustos 2009 gecesindeki yangını iş yeri sahibi Mahmut T.'nin çıkardığı ileri sürülmüş, Mahmut T. ise fabrikada sahte mazot imal edildiği ve yangını kendisini çıkardığı yönündeki iddiaları kabul etmemişti.
Bu arada, Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, sahte yakıtın organize sanayi bölgesi gibi çok iyi denetlenmesi gereken bir yerde imal edilmesinin düşündürücü olduğunu belirterek, "Bu durum denetimlerin ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor. Eğer gerçekten sahte yakıt imal ediliyorsa durum çok vahim" dedi.

Atıcı, sahte yakıtın aracı motor çekişinden düşüreceği, yakıt pompasında erken aşınmalar olacağına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Öncelikle bu tip yakıtlar kullanıldığı zaman motor çekişi artıyormuş gibi görünür. Ama zamanla motor çekişinde yüzde 20-25 oranında azalma görülür. Yakıt pompasında erken aşınmalar meydana gelir. Yakıt pompasının ayarları bozulur. Enjektörün memeleri kısa zamanda deforme olur. Deforme olduğu için buralardan sızıntı başlar. Piston tepelerinde kristalleşme meydana gelir.
Piston tepesi deforme olur. Bu da yüksek hararete sebep olur. Elektronik yakıt sistemine sahip olan araçlarda yakıt sisteminde arızalar meydana gelir. Püskürtme normal olmaz. Kısa zamanda motor revizyona girmek zorunda kalır."