Süs Bitkileri İhracatını 'Sel' Vurdu

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, 2010 yılının şubat ayında süs bitkileri ihracatının geçen yıl aynı döneme göre yüzde 2 azalarak 5 milyon 585 bin 447 Dolar değerinde gerçekleştiğini bildirdi

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, 2010 yılının şubat ayında süs bitkileri ihracatının geçen yıl aynı döneme göre yüzde 2 azalarak 5 milyon 585 bin 447 Dolar değerinde gerçekleştiğini bildirdi. Satıcı, miktar olarak incelendiğinde şubat ayında toplam süs bitkileri ihracat miktarının 57 milyon adet olduğunu açıkladı.
Şubat ayında meydana gelen şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle, kesme çiçek ihracatı yapan firmaların yüzlerce dönüm serasının sel altında kaldığını bildiren Satıcı, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, "Antalya'da çiçek üretim merkezi olan önemli bölgelerde, Kundu, Kadriye, Belek ve Kumköy'de büyük zarar meydana gelmiştir. Çiçek ihracatı yapan bazı önemli firmalar çiçek ihraç sezonunu kapatmak zorunda kalmıştır. En yüksek fiyatın ve gelirin elde edildiği böyle bir dönemin kayıp olarak yaşanması sektörde sıkıntılara yol açmıştır" sözlerine yer verdi.
İhracattaki azalışın önemli bir diğer nedenin aşırı soğuk ve olumsuz hava koşulları olduğunu kaydeden Satıcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Soğuk hava koşulları ana hedef pazardaki çiçek satışlarını dramatik şekilde düşürmüştür. Rusya, Ukrayna gibi satışlarını başta sokak dükkancı ve satıcıları üzerinden gerçekleştiren ülkelerde çiçek satışlarında düşme görülmüştür. Şubat ayında süs bitkileri ihracatında en önemli pazarlar sırasıyla Ukrayna, Almanya, Birleşik Krallık ve Rusya olmuştur. Birleşik Krallık'a ihracatımız şubat ayında yüzde 49 artarak 696 bin 369 dolar olmuştur. Bu pazarlarda artışın en önemli nedeni Sevgililer Günü sevkıyatlarıdır. Canlı bitkiler ihracatında da olumlu gelişmeler görülmektedir. Özellikle Türkmenistan, Libya, Irak, KKTC, Azerbaycan gibi pazarlara dış mekan ve peyzaj bitkileri ihracatımız artmaktadır. 2010 yılı mart ayında kadınlar günü nedeniyle ihracatın artış ivmesi kazanacağı düşünülmektedir."