Toplu sözleşme ve grev hakkı

Memurların sendikal haklar kapsamında en önemli ve ortak talepleri arasında bulunan Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı için 9–11 Şubat tarihleri arasında çalıştay gerçekleştirilecek.

Toplu sözleşme ve grev hakkı
2009 Toplu Görüşmelerinde Sendikalar Heyeti Başkanlığı görevini üstlenen Memur-Sen ile Hükümet arasında imzalanan Toplu Görüşme Tutanağı gereğince kamu görevlilerin toplu sözleşme ve grev talebine ilişkin olarak 2010 yılı başında ilgili tarafların ve akademik çevrelerin katılımıyla bir çalıştay düzenlenmesi kararı alınmıştı.


Memur-Sen ile Hükümet arasında varılan bu uzlaşma çerçevesinde 9–11 Şubat 2010 tarihlerinde Devlet Bakanlığının koordinesinde Bolu Abant'ta bir çalıştay gerçekleştirilecek. Çalıştayın açılışını Devlet Bakanı Hayati Yazıcı yapacak. Açılışta Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekinarslan, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Eyüp İspir, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da birer konuşma yapacak.

Kamu görevlilerinin sendikal hakları çeşitli yönleriyle ele alınacak. İlk gün, "Kamu Görevlileri Grev ve Toplu Sözleşme Haklarının Uluslararası Hukuki Boyutu ve Uygulamaları ile Diğer Ülke Uygulamalarının Türkiye ile Karşılaştırılması", "Ülkemizde Kamu Görevlilerinin Grev ve Toplu Sözleşme Haklarının Hukuki Boyutu ve Uygulamaları" başlıklı paneller gerçekleştirilecek.

Çalıştayın ikinci gününde ise "Kamu Personel Sistemimiz ve Kamu Görevlilerinin Toplu Sözleşme ve Grev Konusu", "AB Ülkelerindeki Uygulamalar ve Uluslararası Sözleşmeler Çerçevesinde Kamu Görevlilerinin Toplu Sözleşme Hakkı", "AB Ülkelerindeki Uygulamalar ve Uluslararası Sözleşmeler Çerçevesinde Kamu Görevlilerinin Grev Hakkı" ve "Grevli Toplu Sözleşmeli Kamu Personel Sistemi: Değişimler, Düzenlemeler" başlıklarında oluşturulacak çalışma grupları bir araya gelecek. Çalışma gruplarına akademisyenler, sendikacılar, bürokratlar, Devlet Personel Başkanlığı yönetici ve uzmanları katılacak.

Son gün ise çalışma grupları çalışma raporlarını sunacak ve çalıştayın sonuç bildirisi hazırlanacak.

SORUNLU YASA DEĞİŞMELİ

Bilindiği gibi 2009 Toplu Görüşmelerinde Mutabakata varılamaması üzerine Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşme masasının değil 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikası Kanunu’nun sorunlu olduğunu ifade ederek değişmesini istemiş ve bu yasa değişmez ise 2010 yılındaki toplu görüşmelere katılmayacaklarını ifade etmişti.