Sigarada yeni tehlike

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre pasif içicilik yanında üstümüze hatta eşyalarımıza sinen sigara kokuları da sigara içimeyen kişilere büyük zarar veriyor.

Sigarada yeni tehlike
Lawrence Berkeley National Laboratuarı’nca yapılan araştırmaya göre, sigara yakıldığında, duman şeklindeki nikotin, duvarlara, halılara, perdelere, mobilyalara aylarca kalacak şekilde siniyor, tortu bırakıyor. Bu kalıntı halindeki nikotin evdeki gaz araçları veya araba egzozundan yayılan kimyasallarla birleşince kansere neden olan nitrozaminleri oluşturuyor. Araştırmacılar, bu nitrozaminlerin tütünün neden olduğu en aktif ve güçlü kanserojen maddelerden birisi olduğuna işaret etti. Çoğunlukla toz yutma veya cildin halı ya da kıyafetlerle temasıyla geçen bu nitrozaminlerin özellikle çocuklar için tehlike yarattığına dikkat çekildi.

Araştırmacılar, sigara yakıldığında pencere açmanın ya da odayı havalandırmanın tehlikeyi azaltmadığının altını çizdi. Araştırmayı yürüten Lara Grundel, “Sigarayı dışarıda içmek içerde içmekten daha iyi, ancak nikotin kalıntıları cilde ve sigara içen kişinin kıyafetlerine yapışıyor. Bu kalıntılar sigara içen kişiyle içeri dönüyor ve her yere yayılıyor. En riskli grup küçük çocuklar” dedi.