Boeing 747-8 ilk uçuşunu başarıyla tamamladı

Dünya ticari havacılığının dev ismi Boeing, efsanevi Jumbo jeti 747'nin yeni kargo versiyonu Boeing 747-8 Freighter'ın ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Boeing 747-8 ilk uçuşunu başarıyla tamamladı
Boeing çalışanları ve davetlilerden oluşan 5 binin üzerinde izleyicinin katıldığı törenle, Washington-Everett'taki Paine bölgesinde gerçekleştirilen uçuş, yaklaşık 4 saat sürdü.

Boeing 747-8 Freighter'ın ilk uçuşunu gerçekleştiren Kaptan Pilot Mark Feuerstein ve Pilot Tom Imrich, uçuş süresince uçağın temel kullanım kabiliyetlerini ve motor performansını test etti. Everett'tan havalanan, Washington eyaletinin doğusundaki Cascade Dağları üzerinden geçen bir rotayı izleyerek tekrar Everett'a dönen 747-8F, 17.000 feet (5.181 metre) irtifaya ve saatte 230 knot (426 km) hıza ulaştı. Test uçuşunun ardından konuşan Kaptan Pilot Feuerstein, "Bu muhteşem uçağın ilk uçuşunu yönetmek büyük bir onur. Uçak, tam beklediğimiz gibi bir performans sergiledi" dedi.

İlk uçuşla ilgili konuşan Boeing Ticari Uçaklar 747 Programı Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Mo Yahyavi, "Bugün, Boeing şirketi ve 747 Programı için gerçekten büyük bir gün. Bu başarı, çalışanlarımızın, tedarikçilerimizin ve müşterilerimizin çok çalışmasının ve fedakarlığının sonucudur. Önümüzde daha yapacak çok iş var, ancak uçuş testi programına başlamaktan dolayı heyecanlıyız. 747-8 Freighter, dünyadaki havayolu kargosunun yarıdan fazlasını taşıyan 747 Ailesi'nin liderliğini devam ettirecek ve havayolu kargo endüstrisinin standardını belirlemeye devam edecek " dedi.

Boeing'in yüksek kapasiteli kargo uçağı 747-8 Freighter, kargo şirketlerine, diğer modeller arasında en düşük işletme maliyetini sunarken, gelişmiş çevre performansıyla da avantaj sağlayacak. Eski versiyonu 747-400'den 5.6 metre daha uzun olan Boeing 747-8 Freighter, 76.3 metrelik boyuyla %16 daha fazla yükleme hacmi sunacak. Müşteriler bu sayede, uçağa fazladan 4 adet ana gövde ve 3 adet dip gövde paleti yükleyebilecek. General Electric tarafından üretilen 4 adet GEnx-2B motorla donatılan göklerin yeni Jumbo'su Boeing 747-8F, Moses Lake - Washington ve Palmdale - California'da, 1.600 saatin üzerinde test uçuş programına tâbi tutulacak. Test programına önümüzdeki ay iki uçak daha eklenecek.

Tanıtımı 2005 yılında yapılan Boeing 747-8 serisi, bugüne kadar 76'sı kargo modeli olmak üzere, toplam 108 sipariş aldı. 747-8 Freighter'ın müşterileri arasında, Cargolux, Cathay Pacific, Emirates Sky Cargo, Dubai Aerospace Enterprise, Nippon Cargo Airlines, AirBridgeCargo Airlines ve Guggenheim gibi şirketler bulunuyor.