Araban sarımsağı basın toplantısıyla tanıtıldı

Gaziantep'in Araban ilçesinde üretilen sarımsak basın toplantısında tanıtıldı.

Araban sarımsağı basın toplantısıyla tanıtıldı
Araban İlçe Tarım Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısına Araban İlçe Tarım Müdürü Kadir Sarıkaya, Kayseri, Şanlıurfa ve Gaziantepli üreticiler ile Mersinli sarımsak tüccarı Halis Kayıkçı katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Halis Kayıkçı, "Türkiye'nin ve dünyanın en kaliteli sarımsağı Araban ovasında yetiştiriliyor. Yıllardır Çin'den Türkiye'ye kalitesiz ve depolama süresi kısa sarımsak ithalatı yapılıyor. Çin'den ülkemize ithalatı yapılan kalitesiz sarımsaklarla hem ülke ekonomisi hem de çiftçinin ekonomisi zarar görüyor. Son yıllarda yurt genelinde pazara çıkmaya başlayan meşhur Araban sarımsağı, Çin sarımsağından çok daha kaliteli" dedi.

Kayıkçı, Çin'den Türkiye'ye ithalatı yapılan sarımsağın aynı zamanda tohumluk olarak kullanıldığını belirterek, "Bundan böyle Çin'den Türkiye'ye ithalatı yapılan sarımsağın Türkiye'ye ithalatının durdurulmasını istiyoruz. Araban sarımsağının tanıtımının yapılarak pazarlar oluşturulması için Tarım Bakanlığı Müsteşarı Nihat Pakdil ile görüştük. Araban ovasında bu sene 3 bin dönümlük arazide sarımsak ekimi yapıldığını da anlattık" diye konuştu.

Araban İlçe Tarım Müdürü Kadir Sarıkaya da, şunları kaydetti:
"Araban ovasında her yıl artarak devam eden sarımsak üretimi bu yıl da 3 bin dönüm olarak gerçekleşti. Hasada gelen sarımsak taze ve kışlık olarak tüketildiği gibi yapılan denemeler sonucu çok kaliteli bir tohumluk olarak da kullanılacağı kanıtlanmıştır. Şu ana kadar sarımsak tohumluğunda ihtiyacı ithalat yoluyla karşılayan üretici, Araban ovasında yetişen sarımsağın tohumluk olarak da kullanılabilecek olmasından dolayı dışa bağımlı olmaktan kurtulmuş olacaktır. Araban ovasında tahmini 3 bin dönüm sarımsak ekili araziden ortalama 12 bin ton sarımsak elde edilmesi beklenmektedir. Araban ovasında üretilen sarımsak tohumluk kalitesinde olup Türkiye'nin sarımsak tohum ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır. Böylece Türkiye sarımsak tohumunda dışa bağımlılıktan kurtulmuş olacaktır. Ayrıca günümüzdeki en büyük sorun olan işsizlik konusunda da Araban halkına istihdam sağlayarak, ilçedeki tarım işçilerine iş imkanı sağlayarak ilçenin ekonomisine katkıda bulunacaktır."