9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Gümüşhane İl Sağlık Müdür Yardımcısı Op. Dr. Volkan Kara, dünyadaki tüm kanserli hastalıkların yüzde 30'unun sigarayla ilişkili olduğunu söyledi.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Gümüşhane İl Sağlık Müdür Yardımcısı Op. Dr. Volkan Kara, dünyadaki tüm kanserli hastalıkların yüzde 30'unun sigarayla ilişkili olduğunu söyledi.
Gümüşhane Sağlık Müdürlüğü tarafından "9 Şubat Dünya Sigarayı bırakma günü" nedeniyle "Sigara ve Zararları" konusunda konferans düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Vali Yardımcısı Mehmet Demiral, Sağlık Müdürü Doç. Dr Turgut Şahinöz, Milli Eğitim Şube Müdürü Altan Ekmen, Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve az sayıda vatandaş katıldı. Konferansın sunumunu yapan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Op. Dr. Volkan Kara, sigaranın genel anlamda vücudun her yerine zarar verdiğini belirterek,
günümüzde tütünün dünyada tek başına en önemli ölüm nedeni olduğunu ve tüm kanserli hastalıkların yüzde 30'unun sigarayla ilişkili olduğunu söyledi. Aktif içicilerin yanı sıra sigara içmeyen fakat pasif içici durumundaki duman mağdurlarının ise en çok çocuklar, kadınlar, gebeler, yaşlılar ve haklarını korumama olasılığı olan gruplar olduğunu belirten Kara, dünya genelinde her yıl, 600 bin masum insanın başkasının dumanından, duman altı olmaktan öldüğünü belirtti.
Dumansız Hava Sahası uygulamasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Op. Dr. Kara, yasanın uygulanmasında vatandaşlarla ve esnafla bilgi paylaşımının yanı sıra spor müsabakalarında da vatandaşları bilgilendirme yoluna gittiklerini belirterek eğitim faaliyetlerinin devam ettiğini ve Gümüşhane'de sigara bıraktırma polikliniğinin açılacağını ifade etti.
Kara'nın sunumunun ardından bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Mehmet Demiral ise Dumansız Hava Sahası uygulamasıyla Türkiye'nin bu konuda önemli bir adım attığını belirtti. Demiral, "Sigara milyonlarca ölüme yol açan bir hastalık ve bağımlılıktır. Sigara görerek bulaşan bir hastalıktır. Görme engellilerin sigara içtiğini hiç görmedim. O yüzden görsel açıdan çocuklarımıza, gençlerimize gösterilmemesi gerekirken bizlerin, doktorların ve ebeveynlerin de sigara içmemesi gençlerimizin görmemesi açısından önem
arz ediyor" dedi.