9 Şubat'ta Balkanlar konuşulacak

Türkiye'nin 'aktif' Bankanlar politikasının önemli bir unsuru olan, bölge ülkeler ile üst düzeydeki danışma toplantılarından biri daha yarın Ankara'da düzenlenecek.

9 Şubat'ta Balkanlar konuşulacak
Ankara yarın Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan arasında 5. "Üçlü Danışma Toplantısı"na evsahipliğini yapacak.

Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç katılacak.

"Üçlü Danışma Toplantısı"nın gündemindeki başlıca maddesini, son dönemde uluslar arası toplumda kaygı yaratan Bosna Hersek ve buna odaklı bölgedeki gelişmeler oluşturacak.

Önümüzdeki dönemde atılması düşünülen bazı somut adımları da ele alacak Bakanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilecek.

Türkiye, Bosna Hersek ile Sırbıstan arasında, Ekim 2009’da İstanbul’da düzenlenen ilk buluşma ile başlatılan üçlü danışma toplantılarının sonuncusu 15 Ocak’ta Belgrad’da yapılmıştı.

-DANIŞMA MEKANİZMALARI-

Bölgesel sorunların çözümünde "diyalog"u ön planda tutan Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan’ın da dahil olduğu mekanizmaya benzer bir istişare oluşumu, daha sonra Bosna Hersek ve Hırvistan ile de kurdu.

Türkiye’nin, bölgede barış ve istikrarının sağlanması hedefini güden "aktif" Balkanlar politikasının başlatılmasında çok önemli bir faktör ise, Bosna ve Kosova savaşları nedeniyle bozulan, Ankara ile Belgrad arasında ilişkilerin son yıllarda sağlanan iyileşme oldu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ocak ortasında gerçekleştirdiği Balkanlar gezisi çerçevesinde 14 Ocak’ta Zagreb’de Türkiye, Bosna ve Hırvatistan arasında ilk "Üçlü Danışma" toplantısına katıldıktan sonra Türkiye, Bosna Hersek ve Sırbistan arasındaki 4. üçlü toplantı için Belgrad’a geçmişti.