Portekiz'i patlatacaklardı

Terör örgütü ETA'ya ait olduğu iddia edilen 1,5 ton patlayıcı ele geçirildi.

Portekiz'i patlatacaklardı
İspanya'nın kuzeyindeki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA'nın Portekiz'de kiralık olarak tuttuğu evde 1,5 ton patlayıcı malzeme bulunduğu bildirildi.

Portekiz polisinin geçtiğimiz perşembe günü ortaya çıkardığı evle ilgili İspanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Lizbon'un 125 kilometre kuzeyindeki Obidos adlı turistik bir bölgede, ETA üyelerinin kiralık olarak tuttuğu villada yapılan aramalar sonunda, patlayıcı yapımında kullanılan, çoğunluğu amonyum nitrat toplam 1500 kilogram malzemenin ele geçirildiği belirtildi.

Evde, kullanılmaya hazır oldukları söylenen patlayıcıların dışında, İspanya'nın Madrid ve Cadiz kentlerinin detaylı haritası, Madrid, Cadiz ve Lizbon kentlerine kayıtlı 3 cep telefonu ve 2 bilgisayarın da bulunduğu kaydedildi. Terörle mücadele uzmanları, söz konusu patlayıcı malzemelerin kamyonetle Fransa'dan Portekiz'e götürülme olasılığını yüksek gösterirken, teröristlerin Madrid veya Cadiz kentinde bir saldırı planladıkları savunuldu.

Bu arada, Portekiz polisi tarafından yürütülen arama çalışmalarında bulunan bilgisayarlar sayesinde evi kiralayan 2 ETA üyesinin kimliklerinin tespit edildiği ve her ikisi hakkında da uzun süredir uluslararası arama ve tutuklama emrinin bulunduğu bildirildi. 2 ETA üyesinin geçen pazartesi günü polisin yolda yaptığı rutin arama sırasında kaçan kişiler oldukları tahmin edilirken, bölgede çok geniş çaplı aramalar yapıldığı duyuruldu.

Öte yandan, İspanyol ve Portekiz basınında yer alan haberlerde, ETA üyelerinin kapıyı ve ışıkları açık bırakarak villayı terk ettiklerinin görüldüğü kaydedildi.

ETA üyelerinin sahte belgeler sunarak, 450 avro aylık kira karşılığı evi tuttuğu belirtilirken, komşuların ifadesine göre, geçen haftalarda evde küçük bir parti verildiği de yazıldı.