Gates, İran'ı Ankara'dan uyardı

2 gündür Ankara'da bulunan ABD Savunma Bakanı Gates İran Dışişleri Bakanı'nın 'Çözüm yakınız' sözlerine Türkiye'den cevap verdi.

Gates, İran'ı Ankara'dan uyardı
ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Türkiye ziyareti sırasında en çok konuşulan konular İran’ın nükleer programı ve Afganistan ile ilgili sorunlar oldu. Gates, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki’nin Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı “Batı ile çözüme yakınız” sözlerine de Ankara’dan cevap verdi. Gates “İran ile bir anlaşmaya yakın olduğumuzu düşünmüyorum. Tahran yönetimi uranyumunu yurtdışına gönderme teklifini kabul ettiyse bunu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na bildirmelidir” diye konuştu. İran’ın uluslararası topluma güvence vermek adına hiçbir şey yapmadığını kaydeden Gates “Birçok ülke
İran’a karşı yeni bir yol düşünülmesinin zamanının gelip gelmediğini düşünmek durumunda” sözleriyle Tahran’a yönelik sert yaptırımların düşünülmesi gerektiğini kaydetti.
TÜRKİYE’NİN ÇABALARI OLUMLU
“Türkiye, İran konusunda yeterli çabayı gösteriyor mu?” sorusuna Gates şu cevabı verdi: “Türkiye, İran konusunda değerli, çünkü bizim için zor olabilecek şekilde İran’la konuşabiliyorlar. Bundan fırsatlar doğabilir. İran’ın sürmekte olan programlarına dair Birleşmiş Milletler nezdindeki endişeler konusunda ortak anlayışa sahip olmamız lazım. Türkiye’de o anlayışın da olduğu izlenimini aldım. Bu yolda ilerleyeceğiz.” Türkiye’nin eksenini değiştirdiği yolundaki yorumlar hakkında bir soruya Gates, “Türkiye’nin coğrafi olarak çok özgün bir pozisyonda olduğunu ve her alandaki çabalarının olumlu karşılanması gerektiği” cevabını verdi.
'YAN YANA ÇARPIŞIYORUZ'
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüşen Gates, Türk ve Amerikan askerlerinin müttefikler olarak, yan yana çarpıştığını belirterek, “Bu sefer de Afganistan’da aynı durum söz konusu. Türkiye önde gelen müttefiklerimizden biri olarak Afganistan’da son derece önemli bir rol oynuyor” dedi.
GÖNÜL, GATES’İ ÖVDÜ
Bakan Gönül, makamında gerçekleşen görüşme öncesinde yaptığı konuşmada, ABD Savunma Bakanı Gates’in geçen dönem ve bu hükümette Savunma Bakanlığı yaptığını hatırlatarak, Gates’in bu politik hüviyetinin yanı sıra, ABD’de çok genç yaşta başladığı devlet görevinde
en üst düzeylere yükselmiş çok tecrübeli bir devlet adamı olduğunu vurguladı. Daha gençken Türkiye’ye geldiğinde çevreyi gezebilme imkânı bulduğunu ancak bunun şu anda mümkün olmamasından üzüntü duyduğunu ifade eden Gates, tekrar Türkiye’yi gezme fırsatı bulmayı umduğunu ifade etti.

İKİ RADAR TÜRKİYE'YE
ABD’nin yeni füze kalkanı projesine de değinen Gates balistik füzelerin yaygınlaşması yüzünden füze savunma sisteminin ortaya konduğunu belirterek Türkiye’nin NATO kapsamında neler yapabileceği konusunda diyalogun sürdüğünü, iki radarın Türkiye’ye yerleştirilmesinin de ele alındığını söyledi.
PKK'YA KARŞI DESTEK SÜRECEK
ABD Savunma Bakanı Gates, 2007’de eski Başkan George Bush’un talimatıyla geliştirilen, terör örgütü PKK’ya karşı işbirliğini daha da ileri götürme amacı taşıdıklarını belirterek, Türkiye’nin terör örgütü PKK tehdidine karşı Amerika’nın desteğinin devam edeceğini ifade etti. Bu alandaki işbirliğinin daha da yoğunlaşmakta olduğunu söyleyen Gates, Irak Kürt Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’yle görüşmesinde de konunun gündeme geldiğini ifade etti.