Rasmussen'in yardımcılığına bir Türk

İstanbul'daki Gayrıresmi Savunma Bakanları toplantısında NATO üyeleri, Afganistan'a destek mesajlarını yineledi. Süreç sonunda Türk Büyükelçi Genel Sekreter Yardımcılığı görevine getirilecek.

Rasmussen'in yardımcılığına bir Türk
Türkiye, 2004 Haziran ayında İstanbul’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından ilk kez İttifakın iki günlük Gayriresmi Savunma Bakanları toplantısına ev sahipliği yaptı.
Bakanların Gayriresmi Toplantısı, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in başkanlığında ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bir konuşma yaptığı toplantıda, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in de aralarında bulunduğu 28 İttifak üyesinin savunma bakanları bir araya geldi.
Zirve kapsamındaki ISAF toplantısına Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan da katıldı. İki gün süren toplantılarda ana gündem maddesini Afganistan oluştururken, NATO’nun yeni hedefleri, operasyonlarının finansmanı konusu da tartışılan konular arasında yer aldı.
AFGANİSTAN’I KADERİNE TERK ETMEYİZ
Türkiye’nin Afganistan’a verdiği desteğin süreceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında şunları kaydetti: “Afganistan’da, uluslararası camia olarak el birliği içinde terörizmle, aşırıcılıkla, silah ve insan ticaretiyle, örgütlü suçlarla mücadele etmeyi sürdürmemiz gerekmektedir.
Bunu yaparken, en önemli görevimiz ve önceliğimiz, kendi ülkelerini koruyabildiklerini, yiğitlik ve fedakârlıklarını bütün tarih boyunca ispat etmiş olan Afgan askerlerinin eğitim ve donanımlarının mümkün olan en üst seviyeye ulaşmasını temin etmek olmalıdır.
Afganistan’ın meselelerini sadece askeri yollarla çözemeyiz. Neticede, yabancı askeri güçler bir gün Afganistan’dan ayrılacaklar. Geride tarumar olmuş bir ülke değil, tüm kurumlarıyla ayakta durabilen, işleyen bir ülke bırakmalılar.
ISAF ve NATO oraya, Afgan halkının kimliğini, kültürel değerlerini ve geleneklerini değiştirmek için gitmemiştir. Bu gerçek iyi algılanır ve kavranırsa, terörü izole ederek mücadeleyi kazanmak çok daha kolay olur.”
“GÜVENLİ BİR CENNET” KALMAYACAK

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise şunları söyledi: “Daha fazla mücadele yaşanacak; militanlar ve teröristler ISAF askerlerini ve masum Afganistanlıları öldürmeye çalışacak.
Ancak bu yıl aynı zamanda Afganistan’ın geleceğinin şekillendiğini görmeye başlayacağımız bir yıl da olacak. 2010, Afganistan’ın kendi ayakları üzerinde durmaya başladığı, kendi güvenliğini sağladığı ve terörizmin bizleri tehdit edebileceği ‘güvenli bir cennet’ bulamayacağı bir yıl olacak.
NATO ve tüm ortakları, bu geleceği gerçek haline getirmek için üzerine düşen rolü oynayacaktır.” Rasmussen düzenlediği basın toplantısında da uluslararası gücün 2011’de Afganistan’dan çekilmeyeceğini, ancak kapsamlı değerlendirme yapılacağını söyledi. Rasmussen şunları kaydetti:
“Afgan halkına bu yıl yeni bir ivme olduğunu ve başarılı olmaya kararlı olduğumuzu kanıtlayacağız. 2011’de Afganistan’dan çekilmeyeceğiz, yetkiyi Afgan güçlerine devretmeye başlayacağız.
2011 çıkış stratejisi değil, geçiş stratejisi olacak. Afganistan’da görevimizi bitirene kadar kalmakta kararlıyız.”
NATO’DA ORANTILI TEMSİL İSTEDİ
Rasmussen, NATO Genel Sekreter Yardımcılığı’na bir Türk’ün getirilmesini de Gül ve Gönül ile görüştüğünü kaydederek, “NATO’da üyelerin orantılı temsil edilmesi gerektiğini söyledik” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül ile baş başa bir görüşme yapan Rasmussen’in Türkiye’nin Afganistan’da oynadığı rol için teşekkür ettiği kaydedildi. Diplomatik kaynaklar görüşmeyle ilgili şunları kaydetti:
“Rasmussen Türkiye’nin Afganistan’da özel bir yeri ve ağırlığı olduğunu söyleyerek Cumhurbaşkanına teşekkür etti, uluslararası toplumun özellikle Afgan güçlerin eğitimi konusunda Türkiye’nin desteğini sürdürme beklentisine dikkat çekti.”
Diriöz’ün tayininde pürüz kalmadı
Cumhurbaşkanlığı Dışpolitika Başdanışmanı Büyükelçi Hüseyin Diriöz’ün NATO Genel Sekreter Yardımcılığı’na atanmasında bir pürüz kalmadığı ifade ediliyor. Ancak birinci yardımcılığa yapılacak atama için önce 2007’den beri bu görevi yürüten İtalyan Büyükelçi Claudio Bisogniero’nun görevinin sona ermesi beklenecek.
Gates Ankara’da Irak’ı görüşecek
ABD Savunma Bakanı Gates, NATO toplantılarının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşmelerde bulunmak için Ankara’ya gitti.
Afganistan’da çözüm için İran’ın da sürecin parçası olması gerektiğini anımsatan yetkililer, NATO Genel Sekreter Yardımcılığına getirilecek Türk diplomatın Afganistan sorunu kapsamında İran’la ilişkileri koordine edebileceğine dikkat çektiler.
Gates’in görüşmelerinde füze savunma sistemi ve ABD’nin Irak’tan çekilmesi konularının da gündeme gelmesi bekleniyor.