Kırgızistan iflasın eşiğinde

IMF'ye başvuran Kırgızistan,Çin ve Rusya'dan da finansal destek talep etti.

Kırgızistan iflasın eşiğinde
Kırgızistan devlet yetkilileri birkaç gün önce IMF’ye başvurarak ülkeye yapılan 40 milyon dolarlık yardımın artırılmasını istedi. Rus gazetesi Nezavisimaya Gazeta’nın haberine göre, Kırgız devlet bütçesinin yüzde 20 oranında açık vermesi bekleniyor. IMF yardımı dışında Bişkek'in Çin ve Rusya’dan da yardım talebinde bulunduğu ifade edildi.

Gazete Çin’in kredi talebine sıcak bakmadığını, ancak ülke içinde elektrik istasyonlarının inşasına katkı teklifinde bulunduğunu öne sürdü. ABD’nin ise Manas askeri üssünün ülkede bulunması karşılığında yıllık 170 milyon dolar ödeme yaptığı ve ilave yardım düşünmediği iddia edildi. Bişkek, Rusya’dan 700 milyon dolar kredi bekliyor ve bu krediyi enerji bloklarınını inşası için kullanmayı düşünüyor. Bölge analistlerine göre ise, Kremlin sarayı bu krediye Kırgız hükümetine vermekten vazgeçti. Kredi, ABD askeri hava üssünün ülkeden çıkarılması karşılığında Bişkek yetkililerine vadedilmişti. Ancak bu gerçekleşmediği için uzmanlara göre Rusya’dan kredi alınabileceğini düşünmek yanlış.

Gazeteye konuşan Kırgız Kuyumcu Teşkilatı başkanı Çıngız Makeşov ise, Kırgız devletinin altın ve pırlanta imalına ve ticaretine ağırlık vermesi durumunda bütçe açığını kapatmasının mümkün olacağını savundu. Makeşov, devlet yetkililerinin bu alanda yatırım yapan iş adamlarını desteklemesini ve vergilerin azaltılmasını istedi. Böylece Kırgızistan’ın altın ve pırlanta imali ve ticaretinde Orta Asya’nın lider ülkesi konumuna gelebileceğini iddia edildi.

Kırgız hükümetinin önümüzdeki günlerde pırlanta imalatını ve ticaretini kolaylaştıracak yeni yasalar çıkarması bekleniyor. Buna rağmen Rus uzmanlar yabancı destek olmadan Bişkek yetkililerinin krizinden çıkmasının imkansız olduğunu iddia ediyor.