İlk tercih koşmak

Sağlıklı ve formda kalkmak için ilk tercih koşmak.

İlk tercih koşmak
Bilim adamları, sağlıklı ve formda kalmaya çalışan milyonlarca insanın zamanını yavaş ve tempolu koşu yaparak, yüzerek ya da spor salonuna giderek geçirdiğini söylediler.

The Telegraph'ta yayınlanan habere göre, Londra Üniversitesi'nden araştırmacılar, aerobik egzersizin sağlığa yararının genlerimiz tarafından saptandığını ve bunun kişiden kişiye oldukça farklılık gösterdiğini keşfettiler. Ülkede nüfusun yüzde 20'sinin düzenli egzersiz yapmadığı için bu yarardan faydalanmadıklarını belirten araştırmacılar, bu insanlar için düzenli koşu ve spor salonunun kalp ve şeker hastalığı gibi durumları biraz olsun engelleyeceğini ifade ettiler.

Araştırmacılar, bu kişilerin ayrıca beslenmelerini iyileştirmek ya da ilaç kullanmak gibi sağlıklı kalmanın diğer yollarını uygulayabileceğini söylediler.

Londra Üniversitesi Royal Veterinerlik Okulu'ndan James Timmons, keşfin kendi kalp sağlıkları için en etkili yolu bulmak amacıyla DNA testi yaptıran hastalar sayesinde daha kişiselleşmiş tedavi yollarını düzenleyeceğini açıkladı.

10 yıl önce bilim adamları tarafından kodu çözülen insan vücudunun genetik haritasını (insan genomu) kullanan araştırmacılar, çalışmanın sağlıktaki gelişmeleri göstermek adına yeni bir temel oluşturduğunu kaydettiler. Timmons, "Bu kişiselleşmiş, genom tabanlı hekimliğin ilk örneklerinden biri olacak" dedi.

Applied Physiology dergisinde yayınlanan çalışmada, Avrupa ve Amerika'da 500 den fazla katılımcıdan hükümetin önerisiyle haftada 5 kez 30 dakikalık egzersizden oluşan değişik aerobik eğitimi programlarına katılmaları istendi. 20, 12 ve 6 haftalık programların sonunda, insanların büyük çoğunluğu egzersiz boyunca vücutlarının ne kadar oksijen tükettiği konusunda ölçülebilir gelişme gösterdi.

Katılımcıların, yüzde 30'unun insülin direncinde artış olmadı, bu da egzersizin şeker hastalığı riskini azaltmadığı anlamına geliyor. Katılımcılardan alınan kas dokusu örneklerinin ön analizleri, oksijen alımındaki artışı tahmin eden yaklaşık 30 gen dizisi olduğunu açığa çıkardı. Bunlardan 11'inin aerobik egzersizin bir kişi için ne kadar faydalı olduğunu gösterdiği belirtildi.