Temizöz'ün tutukluluğuna devam

Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün tutukluluk halinin devamı yönünde karar verildi.

Temizöz'ün tutukluluğuna devam
Şırnak’ta bazı cinayetlerin sorumlusu olduğu iddia edilen Temizöz’ün avukatları, yargılamanın askeri mahkemede yapılmasını istedi. Olumsuz karar üzerine avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, talebin değerlendirilmesi için dosyayı 4. Ağır Ceza’ya gönderme kararı aldı.

Şırnak ve çevresinde görev yaptığı 1993-95 yılları arasında 23 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Temizöz ile birlikte Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak, Tamer Atak, Adem Yakın, Hıdır Altuğ, Fırat Altın, Kuktel Atak’ın yargılandığı davaya Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugünkü duruşmayla devam edildi. Duruşmada, Albay Temizöz’un avukatları Anayasa Mahkemesi’nin askerlere sivil yargı yolunu kapatan kararı üzerine mahkemeden Temizöz’ün askeri mahkemede yargılanmasını istedi. Bu talebin ardından sanıklardan PKK itirafçısı Adem Yakin’in avukatı, müvekkilinin üzerine atılı suç tarihi itibariyle askeri personel olduğunu belirterek, Adem Yakin için de görevsizlik talebinde bulundu. Duruşmaya kısa bir ara veren Mahkeme heyeti, Temizöz ile diğer sanık avukatlarının taleplerini oy birliğiyle reddetti.

Reddi hakim talebi

Talebin reddedilmesinin ardından savunma avukatları, mahkemenin görevli olduğu yönündeki kararında ısrar etmesinin, mahkemeye karşı güvenleri sarstıklarını söyledi. Mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini düşündüklerini ifade eden sanık avukatları, mahkemenin tüm üyeleri için reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti talebi değerlendirmek üzere duruşmaya yaklaşık 1.5 saat verildi. Verilen aradan sonra saat 13.00’de yeniden başlayan duruşmada, mahkeme yazılı görüşlerini daha sonra hazırlamak üzere reddi hakim talebini kabul ederek, dosyayı bir üst mahkeme olan 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Albay Temizöz hakkında 9, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak’ın 7, Tamer Atak’ın 2, Adem Yakın’ın 7, Hıdır Altuğ’un 3, Fırat Altın’ın (Abdulhakim Güven) 6, Kuktel Atak’ın 1 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.