Talat'la el sıkışmadı

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la bir araya geldiği toplantının ardından ' gayrıresmi' bir görüşme olduğu gerekçesiyle Talat'ın elini sıkmadı.

Talat'la el sıkışmadı
Toplantı öncesinde görüşme odasından çıkarılan basın mensupları, heyetlerin masaya oturmasının ardından toplantı odasından görüntü almaları için içeri davet edildi.

Talat'tan birkaç saat önce, kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana'yı kabul eden AP Başkanı Buzek, basına dakikalarca el sıkışma görüntüsü vermişti.

Görüşmenin ardından soruları cevaplandıran Cumhurbaşkanı Talat, Buzek'in kendisiyle gayet samimi şekilde el sıkıştığını, bu sürede basının dışarı çıkarıldığını fark etmediğini söyledi.

Buzek'e AP'den beklentilerini aktardığını ifade eden Talat, bu kapsamda 1960 Kıbrıs Anayasası uyarınca Türkçenin AP'de resmi dil ilan edilmesini, KKTC ve AP arasında karma parlamento komisyonu kurulmasını ve KKTC'nin (Annan Planı'nda öngörüldüğü şekilde 2 milletvekiliyle) AP'de doğrudan temsil edilmesini saydı.

AP Kıbrıslı Türklerle Yüksek Seviyede Temas Grubu'nun daha verimli ve etkili çalışabilmesi için önerilerde de bulunduğunu anlatan Talat, Buzek'in bu taleplerini not alarak inceleme sözü verdiğini ifade etti.

AP Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen Türkiye taslak kararından duyduğu rahatsızlığı da Buzek'e ilettiğini kaydeden Talat, Kıbrıs'taki kapsamlı müzakerelerin konusu olan meselelerin, AP'de ya da Orams Davası'nda olduğu gibi mahkemelerde ele alınmasının "son derece sakıncalı olduğunu, sürmekte olan müzakerelere zarar verdiğini" söyledi.

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ile de görüşen Talat, Kıbrıs'taki kapsamlı müzakere konularının Türkiye karar taslağından çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye karar taslağı, geçen hafta AP Dış İlişkiler Komitesi'nde 11 çekimser oya karşı 61 oyla kabul edilmişti.

AP'nin büyük grupları Hristiyan Demokratlar, Liberaller ve Sosyalistlerin birçok değişiklik önergesinde işbirliği yapmasıyla belgenin Kıbrıs paragrafı oldukça ağırlaşmıştı.

Bağlayıcı nitelik taşımasa da AP'nin görüşünü yansıtması açısından önem taşıyan belgede, Kıbrıs'taki müzakerelere katkı için Türkiye'den "adadaki askerlerini derhal çekmeye başlaması, KKTC'ye yerleşen Türk vatandaşları sorununu çözmesi ve kapalı Maraş bölgesini Rumlara açması" istenmişti.

AP genel kurulunda 10 Şubatta görüşülecek olan Türkiye karar taslağının, görüşmeden bir gün sonra oylanması öngörülüyor.