Romanya AB'ye nasıl girdi

Moldova eski Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin, Romanya'nın Avrupa Birliği'ne 'Amerikan üslerine izin verdiği için' kabul edildiğini ileri sürdü.

Romanya AB'ye nasıl girdi
Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu'nun geçtiğimiz hafta Moldova'yı ziyaret ederek ilişkilerde yeni bir sayfa açması, Moldova'nın eski cumhurbaşkanını kızdırdı. Vladimir Voronin, Moldova'da katıldığı bir televizyon programında Romanya'yı topa tutu. Romanya'nın 'hazır olmamasına rağmen' AB'ye alındığını ileri süren eski cumhurbaşkanı "AB'nin mutlak şartlarından biri, üye ülkelerin komşularıyla problemlerini çözmüş olmasıdır. Halbuki, Romanya'nın Moldova ile gümrük anlaşması bile yok. Romanya, AB'ye entegre olmaya hazır bir ülke değildi." görüşünü dile getirdi. Ardından "Buna rağmen niye kabul edildi?' sorusunu soran Voronin, cevabını kendi vererek şöyle dedi: "Çünkü Romanya, kendi topraklarında ABD'ye üs açma izni verdi."
Vladimir Voronin konuşmasında 'Bizi dürbünsüz gözetleyebiliyorlar' sözleriyle NATO'ya çatmayı da ihmal etmedi. Romanya'nın NATO ile Bağımsız Devletler Topluluğu gibi iki siyasi yapı arasında sınır teşkil ettiğini kaydeden Voronin, "NATO'dakiler Romanya üzerinden bizi dürbünsüz gözetleme imkanına sahip oldu" değerlendirmesinde bulundu.
Voronin bu sözleri Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu'nun Moldova ziyaretinin ardından gelmesi yönüyle dikkat çekici bulundu. Moldova'da henüz cumhurbaşkanı seçilemediğini kaydeden Voronin, Basescu'nun ziyaretini 'boşuna' olarak yorumlamış, Basescu'nun Kişinev'e geldiği gün Moskova'ya gitmişti. Traian Basescu'nun ziyareti, Moldova ile Romanya arasındaki ilişkilerde 'yeni bir sayfa açıldığı' şeklinde yorumlanmıştı.