Alışveriş sağlığa faydalı

Alışveriş yapmanın sağlığa faydalı olduğunu kanıtlayan bir araştırma yapıldı.

Alışveriş sağlığa faydalı
Yapılan son araştırmalara göre, alışverişe çıkmak artık resmen egzersiz sayılabilecek. İngiliz hazır giyim mağaza zinciri Debenhams için sürdürülen bir araştırma için çalışan uzmanlar, ortalama bir kadının en hesaplı ürünleri bulabilmek için yılda 250 km yürüdüğünü ve bu sırada 48,000 kalori yaktığını keşfetti. Ellerde ağır torbalarla kaldırım aşındırmanın, doğa yürüyüşlerine çıkmak ya da spor salonunda ağırlık kaldırmak kadar etkili olduğu da son bulgular arasında.

Debenhams, 'alışveriş yapmak sağlıklıdır' teorisini test etmek için 5 erkek ve 5 kadından oluşan bir topluluğa pedometre taktı ve bir diğer 2000 tüketiciyle kapsamlı bir anket çalışması yaptı. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, ortalama bir kadın her alışverişe çıktığında, yaklaşık 2,5 saat içerisinde 4 km yürüyor ve 385 kalori yakıyor. Öte yandan, erkekler "yorulana kadar alışveriş yap" mantığını reddederek, alışveriş için sadece 50 dakika harcıyor ve toplam 2,5 km yürüyorlar.

Debenhams sözcüsü Ruth Attridge "Alışveriş yapmak çok iyi bir egzersiz yöntemi. Alışveriş yaparken hem yürüyorsunuz, hem de esneme hareketleri yapabiliyorsunuz. Mesela, o raftaki ayakkabıyı mutlaka görmem lazım diyerek her uzandığınızda aslında bir esneme hareketi yapıyor oluyorsunuz. Ayrıca, ağır torbaları taşıyarak kaslarınızı da güçlendirmiş oluyorsunuz," diyor ve ekliyor: "Bu bulduğumuz yan faydalar, günlük aktivitelerle egzersiz yapmak ve kilo vermenin mümkün olduğunu gösteriyor."

Ayrıca, yapılan anket sonuçlarına göre alışveriş yapan kadınların yüzde 84'ü daha rahat olabilmek için topuklular yerine düz ayakkabıları tercih ediyor ve neredeyse yarısı alışverişe devam edebilmek için yemek yemekten vazgeçiyor.