Türkiye, 'Güvenli ülkeler' listesinde

Fransa Mülteciler Koruma Ofisi (OFPRA), Türkiye'nin mülteci başvurularında 'güvenli ülkeler' listesine alınmasına karar verdi.

Türkiye, 'Güvenli ülkeler' listesinde
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül başkanlığında 30 Ağustos-4 Eylül 2009 tarihleri arasında Fransa'ya yapılan ziyarette mülteci başvuruları konusunda Fransa Mültecileri Koruma Ofisi'ne talepte bulunmuştu. İnsan Hakları Komisyonu'nun girişimi olumlu sonuç verdi.

Fransa Mültecileri Koruma Ofisi, Türkiye'nin mülteci başvurularında 'güvenli ülkeler' listesine alındığını TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na resmi bir yazıyla iletti. Fransa Senatosu Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Jacques Blanc ve Orne Senatörü Nathalie Goulet imzalı yazıda, TBMM heyetinin Fransa'ya yaptığı ziyaret sırasında Komisyon Başkanı Zafer Üskül'ün, 'Türkiye'nin mülteci kabulünde güvenilir olmayan ülkeler' listesinde yer almasını eleştirmesi üzerine Senatör Goulet'in konuyu sözlü soru ile gündeme getirdiği, OFPRA'nın da Türkiye'yi güvenilir ülkeler listesine aldığı bildirildi.

OFPRA'nın aldığı karar, Türkiye'den yapılan mülteci başvurularının Fransa tarafından kabul edilmesini zorlaştıracak. Karar gereği Türkiye'den yapılan bir başvurunun reddedilmesi halinde söz konusu başvuruyu yapan kişi hakkında anında sınır dışı edilme kararı alınabilecek.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, alınan kararın Türk demokrasisine ve hukukuna olan güvenin bir göstergesi olduğunu ve gerek mevzuatta yapılan demokratikleşme çalışmaları ve gerekse uygulamalarla Türkiye'nin demokrat ülkeler grubunda yerini almasının sağlandığını gözler önüne serdiğini ifade etti. Üskül, "Fransa ziyaretinde yaptığımız görüşmelerde önce OFPRA üyeleri ile konuyu tartıştık, ardından ziyaret ettiğimiz Senatör Sayın Goulet'e rahatsızlığımızı ilettik.

Nitekim ülkemiz Benin, Gana, Mali, Tanzanya, Hindistan gibi güvenli bulunmayan ülkeler listesinden çıkartılarak güvenli ülkeler listesine eklenmiştir. Hem ülkemizin, hem Meclisimizin, hem de komisyonumuzun başarısı olan bu başarılı sonuç parlamenter diplomasinin önemini ortaya koymaktadır. Parlamenter diplomasi alanında benzer çalışmalar bundan sonra da devam ettirilecektir" ifadelerini kullandı.