Halid Meşal Rusya yolcusu

Hamas siyasi lideri Halid Meşal önümüzdeki hafta Rusya'ya gidecek.

Halid Meşal Rusya yolcusu
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrey Nesterenko, Hamas siyasi lideri Halid Meşal'in önümüzdeki haftaya Rusya'ya ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı.

Nesterenko haftalık basın toplantısında verdiği bilgide, "İsrail-Filistin görüşmelerinin yeniden başlamasına katkı sağlamak ve Filistin'deki bölünmüşlüğü görüşmek amacı ile önümüzdeki hafta Hamas lideri Halid Meşal Rusya'ya gelecek." dedi. Ziyaretin hafta başında gerçekleşmesi bekleniyor. Rusya İsrail ve Batı ülkelerinden gelen tepkilere rağmen Meşal'i daha önce de iki kez Rusya'ya davet etmişti.

Nesterenko, Rusya'nın Mısır'ın Filistin halkının birleşimi yönündeki çabasına tam destek verdiğini söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da geçen hafta Rusya'ya bir ziyaret gerçekleştirmişti. Abbas Moskova temaslarında Ortadoğu'da sürecin kilitlendiğini, barış ihtimalinin çok düşük olduğunu ifade etmişti.

RUSYA, SURİYE VE LÜBNAN'IN DA BARIŞ SÜRECİNE DAHİL OLMASINI İSTİYOR

Ortadoğu'da ağırlığını artırmak isteyen Moskova, kilitlenen sürecin yeniden başlaması için inisiyatif alıyor. Lavrov Abbas'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Moskova'da Ortadoğu dörtlüsünün (Rusya, ABD, BM ve Avrupa Birliği) bakanlar seviyesinde toplanması için çalıştıklarını söylemişti.

Filistin halkı ile kendi devletlerini kurabilmeleri için dayanışma içinde olduklarını ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı, "Uluslar arası toplumun diğer aktörleri ile birlikte İsrail-Filistin barış sürecinin yeniden başlaması için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Elbette yeni Ortadoğu barışı Suriye ve Lübnan'ın da içinde yer alacağı kapsayıcı bir yaklaşım olmalı." tespitinde bulunmuştu.