ABD Şam'a büyükelçi gönderiyor

ABD, Şam'a beş yıl aradan sonra yeni büyükelçi gönderiyor...

ABD, beş yıl aranın ardından Suriye’ye büyükelçi gönderiyor. İlk görevini İzmir’de yapan tecrübeli diplomat Robert Ford’un ismi Şam’a bildirildi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, “ABD bir büyükelçiyi aday gösterdi. Bu Amerikan egemenliğindeki bir konudur. Suriye’nin de bu adaylığı inceleme hakkı vardır” dedi. İlişkilerin normalleşmesi sürecini destekleyen Şam’ın yakında Ford’a onay vermesi bekleniyor.

ABD, Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin 2005’te bombalı suikastla öldürülmesinin ardından Şam Büyükelçisi’ni geri çekmişti. Lübnan’daki Hizbullah’ı kontrol eden Şam’ın suikastta rolü olduğu öne sürülmüştü. Obama Yönetimi ile birlikte ABD, “Suriye açılımı” başlattı. Eylül ayında beş yıldır ilk kez Suriyeli bir yetkili Washington’a davet edilmişti.

Türkçe de biliyor

Büyükelçi Robert Ford, 1985’te İzmir’de diplomatik kariyerine başladıktan sonra, Mısır, Kamerun ve Bahreyn’de görev aldı. 2004-2006’da Bağdat Büyükelçiliği’nde siyasi danışmanlık yapan Ford, son olarak Cezayir Büyükelçisi unvanıyla çalıştı. Ödüllü diplomat Ford, Arapça ve Türkçe de biliyor.