Pilot olmak isteyenlere özel banka kredisi

Bankalar pilotluk eğitimi alanlar için düşük faizli bir yıl ödemesiz kredi imkanı sunuyor.

Hızla gelişen havacılık sektörünün ihtiyacını karşılamak amacıyla faaliyet gösteren ve 5 yılda 150'nin üzerinde öğrenci mezun eden Adana'da kurulu Tarkim Havacılık öğrencilerinin, eğitim maliyetini karşılamak için bankalar tarafından özel verilen düşük faizli 12 aylık krediden yararlandıkları bildirildi.
Adana Uluslararası Havalimanı sahasında faaliyet gösteren Tarkim Havacılık Uçuş Akademisi Müdürü Yakup Çarkçı İstanbul, Ankara ve Adana'da toplam 6 uçuş okulu bulunduğunu söyledi.
Anadolu Üniversitesi ve Türk Hava Kurumu bünyesinde de uçuş eğitimi verildiğini anımsatan Çarkçı, bu faaliyetlerin tamamının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetiminde ve Milli Eğitim Bakanlığından alınan özel kurs izni kapsamında sürdürüldüğünü bildirdi.
YURTDIŞINDAN ÖĞRENCİLER GELİYOR
Çarkçı, 1994 ve 2004 yılları arasında Uçuş Okulu adı altında uçuş eğitimi verdiklerini belirterek, ''5 yıldan bu yana da Uçuş Akademisi olarak hizmetimizi sürdürüyoruz. Tarkim olarak hızla gelişen havacılık sektörünün pilot ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Bugüne kadar Türkiye'den 150'nin üzerinde öğrenci yetiştirdik. Bunların önemli bölümü bazı özel hava yolu şirketlerinde pilotluk yapmaya başladı. Öğrencilerimiz arasında Ürdün, Lübnan, İngiltere ve Sırbistan'dan öğrenciler kabul ettik'' dedi.
Adana'nın, iklim koşulları nedeniyle uçuş eğitimi yönünden Ankara ve İstanbul gibi illerden daha avantajlı olduğunu anlatan Çarkçı, şöyle konuştu: ''Burada kış aylarında bile eğitimimizi rahatlıkla sürdürebiliyoruz. Örneğin biz eğitim için havalandığımızda Ankara veya İstanbul'daki hava şartları yağmur veya kar yağışlı, ya da rüzgarlı olabiliyor. Ancak Adana'da hava bozuk olsa bile bu birkaç gün sürüyor. Tarkim Havacılık'ta 8 adet Cesna 172 tipi uçakla 200 saatlik pratik ve teorik eğitim veriyoruz. Eğitimler uluslararası standartlara uygun.''
MASRAFLARLA 70 BİN AVROYU BULUYOR
Çarkçı, pilotluk eğitiminin bedelinin ise 70 bin Avro'yu bulduğunu söyledi. Çarkçı, kurs ücretinin 45 bin, ''Tip eğitimi''nin 25 bin Avro olduğunu, ayrıca öğrencilerin 1,5 yıllık kurs sürecinde özel harcamalarının da olabileceğini kaydetti.
Birçok öğrencinin, banka kredisiyle eğitim hizmetinden yararlandığını belirten Çarkçı, bankaların bu kapsamda başvuruda bulunan kişilere 12 ay ödemesiz düşük faizli kredi imkanı sağladığını bildirdi.
Pilotluk eğitimi alan öğrencilerden Ece Çelik de, eğitiminin bitmesine az bir süre kaldığını söyledi. Sertifikasını 5 saatlik uçuş eğitiminden sonra alacağını belirten Çelik, ''Ben dalış eğitmeniyim. Dalıştan sonra havacılığın birbirini tamamlayacağını düşünerek buradaki eğitime katıldım'' dedi.