Balyoz kozmik odada gizlendi

Balyoz darbe planıyla ilgili 1. Ordu'nun kozmik odasında arama yapılması kararı askeri mahkemenin engeline takıldığı öğrenildi.

Bülent Arınç'a suikast iddialarının araştırılması için STK'nın kozmik odalarına girilirken, Balyoz darbe planının soruşturulması için 1. Ordu Komutanlığı'nın kozmik odasındaki inceleme kararının durdurulduğu öğrenildi.

1.Ordu Komutanlığı'nın Balyoz darbe planını araştırmakla görevlendirdiği Hakim Albay Bülent Münger'in arşiv ve kozmik odada inceleme yapma talebi 1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından uygun bulundu. Ancak yapılan itiraz üze-rine Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi kozmik odada inceleme yapılamayacağına hükmetti. Fatih ve Beyazıt camilerinin bombalanması, kendi savaş uçağımızın düşürülmesi gibi ürkütücü planların yer aldığı Balyoz darbe planına ilişkin olarak 1.Ordu Komutanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda soruşturma yapılması kararı verildi.

STK 27 GÜN BOYUNCA ARANMIŞTI

Balyoz soruşturmasını yürütmekle hakim Albay Bülent Münger görevlendirilirken, 1.Ordu Komutanlığı'na ait arşiv ve Kozmik odada da inceleme yapılması istendi. 1.Ordu Askeri Mahkemesi isteği yerinde bularak Askeri Hakim Albay Bülent Münger'in arşiv ve kozmik odada inceleme yapmasına izin verdi. Ancak 1. Ordu Askeri Mahkemesine yapılan itirazda, kozmik odada arama yapılmasına dair kararın hukuka aykırı olduğu savunularak, kozmik odanın aranamayacağı belirtildi. Bunun üzerine askeri mahkemenin verdiği arama kararı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından durduruldu. Böylece aramanın kozmik odanın dışındaki bölümlerle sınırlı tutulması kararlaştırıldı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddialarını araştıran Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakim Kadir Kayan Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki kozmik odada 27 gün süreyle arama yapmıştı.

BAŞBUĞ'DAN TEPKİ

Balyoz Darbe Planı'nda Cuma namazından sonra Fatih ve Beyazıt camilerinin bombalanması, camiden çıkan cemaatin kışkırtılarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Askeri Müze'nin yağmalanması ve bir savaş uçağımızın düşürülmesi şeklindeki ürkütücü senaryolara Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da sert tepki göstermişti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin cami bombalayan bir ordu olarak gösterilemeyeceğini belirten Başbuğ, "'Biz askere ne dedirtiyoruz; 'Allah Allah' diye taarruz ettiriyoruz. Ordu nasıl Allah'ın evine bomba atmayı düşünür? Vicdansızlıktır, lanetliyorum. Ordunun Mehmetçiği, 'Allah Allah' sesleriyle eğitim yapıyor. Talimnamemizde var. Böyle bir ordunun kişileri çıkacak Allah'ın evlerine bomba atacak, orada ibadetini yapanlara... Lanetliyorum" demişti.

CD'ye kopyalanarak kozmikte saklanacaktır

Birinci Ordu Komutanlığı Harekât Başkanı Kurmay Albay Süha Tanyeri'nin plan seminerinin arşivlenerek Kozmik'te saklanması için gönderdiği 11 Mart 2003 tarihli, dört maddeden oluşan 'Gizli' ibareli talimatında "Arşivlenmek maksadıyla CD'lere kopyalanarak kozmikte saklanacaktır" ifadesi yer alıyor. Albay Süha Tanyeri'nin emrinin yerine getirildiğini gösteren cevap yazısı ise 14 Mart 2003 tarihli. Üçüncü Kolordu Komutanlığı'nda görevli Kurmay Başkanı Vekili Albay A. Turgut Değerli imzasıyla Birinci Ordu Komutanlığı'na gönderilen yazının konu başlığında, 'Plan semineri ile ilgili bilgilerin arşivlenerek kozmikte saklanması' yazıyor.