Almanya 2.5 milyon Avro'ya CD alıyor

Almanya 2.5 milyon Avro'ya ülkeden 150- 200 milyon Avro vergi kaçıran ve İsviçre'de sırdaş hesap açtıran yaklaşık 1500 kişinin hesap bilgilerinin yer aldığı CD'yi satın almaya karar verdiğini açıkladı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, ülkeden 150- 200 milyon Avro vergi kaçıran ve İsviçre'de sırdaş hesap açtıran yaklaşık 1500 kişinin hesap bilgilerinin yer aldığı 2.5 milyon Avro teklif edilen CD'nin satın alınacağını açıkladı.

Başbakan Angela Merkel'in, CD'nin elde edilmesi yönünde tavrını açıkça ortaya koyarak, "Eğer bu bilgiler amaca ulaşmak için gerekliyse, o zaman bunlara erişmemiz lazım. Her aklıselim insan, vergi kaçırmanın cezasız kalmayacağının bilincinde olmalı" açıklaması ardından Maliye Bakanı Schaeuble, hükümetin karanını açıkladı. Schaeuble, Augsburger Allgemeine gazetesine yaptığı açıklamada, bu konuda prensipte karar alındığını, bunun yasal olarak, 2 yıl önce ortaya çıkan Liechtenstein'daki gizli hesaplara bağış paralarının yatırılması ile ilgili skandala benzemesi nedeniyle bu konuda farklı karar alacak durumda olmadıklarını söyledi. Almanya Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Alman Hükümeti'nin, 2008 yılında Lichtenstein'daki bir bankanın müşterileri arasında yer alan vergi kaçakçılarının listesini satın aldığını hatırlattı. Schaeuble, o tarihteki hesap skandalında ortaya konan kanıtlarla ilgili hiçbir mahkemenin bugüne kadar itirazda bulunmadığını, bu nedenle hükümetin, söz konusu CD'nin satın alınması konusunda yasal bir engel görmediğini vurguladı.

YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI

Kimliği belirsiz kişilerin İsviçre'de gizli hesabı bulunan Alman milyonerlerin listesini içeren bir veri CD'si karşılığında Almanya'dan 2,5 milyon Avro para istemesiyle başlayan tartışmalara değinen Berlin'de yayımlanan Tageszeitung, yasa dışı yollarla temin edilen verilerin vergi toplamak için kullanılmasını yasaklayan düzenlemelere ihtiyaç olduğunu yazdı. Gazete ancak bu sayede, vergi kaçakçılığıyla mücadele edilebileceğini savunurken şunları yazdı:

"Özellikle İsviçre, Lüksemburg ve Lichtenstein gibi komşu ülkeler, bankalarında hesabı bulunan zengin vergi kaçakçılarını deşifre etmeye gönüllü olmadıkça bu tür düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu ortada. Uygulamaya konacak yeni yasal düzenlemeyle el altından temin edilmiş verilerin hangi suçların cezalandırılması için kullanılabileceği belirlenmiş olur. Devlet bazı uygulamalarıyla suçları teşvik edip ödüllendiremez. Vergi kaçakçılığıyla mücadele etmek için gelecekte de komşu ülkelere ait bilgilerin çalınması ve polise bu yönde bir yetki verilmesi meşru sayılmamalı."

İSVİÇRE KARIŞTI

Alman Hükümeti'nin İsviçre bankalarındaki gizli hesap listelerini içeren CD'yi satın alacağını açıklaması İsviçre'yi karıştırdı.

İsviçre Parlamentosu'nda çok sıkı korunması gereken müşteri bilgilerinin çalınmasının mutlaka önlenmesi gerektiği savunulurken bazı partiler yabancılar için gizli hesap uygulamasına son verilmesini istedi. İsviçre medyasına göre tartışmalar iki noktada yoğunlaştı. Bunlardan biri İsviçre'deki bankacılık sisteminde bilgilerin daha etkin korunması istenirken bazı parlamenterler ülkenin vergi kaçıranların cenneti haline getirilmesini eleştirdi. SVP lideri Toni Brunner, İsviçre'nin finans merkezi olmasında en önemli etkenin bankacılığa duyulan güven ve gizlilik olduğunu söyledi. Aynı partili Urs Schwaller, İsviçre ile vergi kaçakçılığı cenneti kelimelerinin artık yan yana gelmesinden rahatsız olduğunu anlattı. SP Grup Başkanı Ursula Wyss, son gelişmelerin İsviçre'de düzenlemelere ihtiyaç olduğunu gösterdiğini anlattı.