Paşaların serbest kalma nedenleri

Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında gözaltında tutulan Hava Kuvvetleri eski Komutanı Fırtına, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Örnek ve emekli Orgeneral Ergin Saygun savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Paşaların serbest kalma nedenleri
Başsavcı vekili komutanların kaçma ve delilleri karartma ihtimali olmadığı için bırakıldığını açıkladı

Balyoz Güvenlik Harekat Planı’na ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve 1’inci Ordu eski Komutanı Ergin Saygun ile 9 muvazzaf toplam 14 asker dün adliyeye sevk edildi.

Saat 10.15 de adliyeye getirilen komutanlar önce adliyedeki tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildi. Komutanlar saat 10.45’te savcılık katına çıkarıldılar. Ancak Ulusal Yargı Ağı Projesi’nde (UYAP) yaşanan bir sorun nedeniyle komutanların ifadesine saat 13.30 da başlandı.

SAVCILIKTA 10 SAAT

İbrahim Fırtına ve Özden Örnek’in ifadesine soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk ile Adalet Bakanlığı’nca yayınlanan genelge gereği başsavcı vekili Turan Çolakkadı aldı. Ergin Saygun’un ifadesi ise Cumhuriyet Savcısı Ali Haydar tarafından alındı. Fırtına’nın sorgusu 2.5, Deniz Kevvetleri eski Kokutanı emekli Oramiral Özden örnek’in sorgusu yaklaşık 2 saat sürdü. Sorgulama Çolakkadı’nın odasında gerçekleşti.

SAVCILIKTAN SERBEST

Emekli Kuvvet Komutanları savcılık sorgularının ardından mahkemeye sevk edilmelerine gerek görülmeden serbest bırakıldı. Fırtına ve Örnek ’Darbe Günlükleri’ soruşturması kapsamında geçtiğimiz Aralık ayında Zekeriya Öz’ün de aralarında bulunduğu 4 savcı tarafından sorgulanmış ve yine mahkemeye sevk edilmelerine gerek duyulmadan serbest bırakılmıştı.

’KAÇMA İHTİMALLERİ YOK’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, Fırtına ve Örnek’in kaçma ve delilleri karartma ihtimali olmadığı için serbest bırakıldıklarını açıkladı. Bu ifade Fırtına ve Örnek’in açılacak muhtemel bir davada sanık olarak yargılanabilecekleri şeklinde yorumlandı.

SAYGUN’A YURDIŞI YASAĞI

Serbest bırakılan 1’nci Ordu eski Komutanı Ergin Saygun’a yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Saygun’la ilgili yurtdışı kısıtlama talebi iletilen mahkeme savcılığın kararına uydu. Saygun’un Türkiye’den çıkması yasaklandı.

ÜST SEVİYEDE GÜVENLİK

Emekli komutanların geleceği saatlerde, Beşiktaş Adliyesi’nde geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevik Kuvvet polisleri adliye bahçesinin kapısı ile adliye binasının kapısı arasındaki bölümde tek sıra olarak beklediler. Soruşturmayı takip eden basın mensupları ise adliye binasının kapısının karşısına alındı. Deniz polisi sahilden adliyenin güvenliğini sağladı.

TANYERİ VE ÇETİN ADLİYEDE

Balyoz operasyonunda gözaltına alınan eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, Adli Tıp’taki sağlık kontrolünün ardından akşam 20.00 sıralarında Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Semih Çetin’in de aralarında bulunduğu 11 askerin adliyedeki işlemleri gece geç saatlere kadar sürdü.

PAŞALAR SORGUYA BÖYLE GELDİ

Pazartesi gününden beri İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan emekli Kuvvet Komutanları İbrahim Fırtına ve Özden Örnek ile 1’nci Ordu eski Komutanı Ergin Saygun, sıkı güvenlik önlemleri altında sivil plakalı bir minibüse bindirilerek Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. 5 polis otomobilinin nezaret ettiği konvoy, hakim ve savcıların giriş yaptığı bölümden adliye bahçesine alındı. Güvenlik tedbirlerinin alınmasından sonra, önce Fırtına ardından Örnek ve daha sonra da Saygun tek tek adliye binasına alındı. Komutanlar önce adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildi daha sonra sorgu için savcıların bulunduğu kata çıkarıldı. Bu arada, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı dikkati çekti. Deniz polisi teknelerin adliye binasına yaklaşmasına izin vermedi.

TEK AYAK ÜSTÜNDE PAŞA NÖBETİ

Pazartesi günü başlayan operasyonun her adımı medya tarafından saniye saniye takip ediliyor. Aralarında yabancıların da bulunduğu çok sayıda gazetecinin Beşiktaş’taki adliye binası önünde, sabahın erken saatlerinde başlayan nöbeti gece yarısına kadar sürdü. Savcı talimatıyla binanın dışında tutulan basın mensupları görüntü alabilmek için zor koşullarda çalıştı. Gelişmeleri anında kamuoyuna duyurmak için 15 canlı yayın aracı da 3 gün boyunca otoparkta bekledi.

‘DEVLETE BORCUMUZ ÇOK’

Balyoz soruşturması kapsamında gözaltına alınan askerlerin avukatları 4 gündür gazetecilere onlarca açıklama yaptılar. Bunlar arasında 4 yıldızlı komutanlardan, avukatları aracılığıyla ilginç mesajlar da geldi. Bir komutan ’Devlete borcumuz çok, bu borcumuzu ödemeye devam ediyoruz” derken diğeri de “Fransız subaylarının kılıçlarında yazan yazıyı unutmayalım” diye mesaj gönderdi.

ADLİYE ÖNÜNDE PROTESTO

Komutanların gözaltına alınmasını protesto eden Halkın Kurtuluş Partisi üyesi 15 kişilik grup ellerinde bayrak ve dövizlerle adliye önünde gösteri yaptı