O toplantıda Baykal da vardı

BDP'li Sırrı Sakık'ın, '1999 yılında Eşref Erdem ile görüştük. Baykal bizden 20 militan istedi' iddialarında ismi geçen CHP miletvekili Eşref Erdem'den açıklama geldi.

Eşref Erdem, "O toplantılarda Baykal da vardı ama asla 20 militan lafı geçmedi. Pazarlık sözkonusu değildi" diye konuştu.

Erdem'in açıklamalarından satır başları şöyle:

Parlamento Muhabirleri Derneğini ziyaret için geldim aslında. Dün gensoru görüşmelerinde adım geçince açıklama yapmak zorunlu hale geldi.

Gensoru görüşmeleri sırasında gereksiz bir müdahale oldu. Sayın Sakık'tan mesnetsiz iddiayı ortaya atmış olmasından üzüntü duyuyorum. Sağduyu sahibi kimse kabul edemez. Deniz Beyi 40 yıldır tanırım. Çizgisinde değişiklik olmamıştır. Böyle bir şey söylemek abesle iştigaldir.

SAKIK'IN SÖYLEDİĞİ DOĞRUDUR, GÖRÜŞTÜM AMA...

Birbirine yakın siyasi partilerin ittifakı olabilir. Kurumsal bir ittifaka imkan veren bir sistemimiz yoktur. Ama zaman zaman tabanlardan bu tür bunalım dönemlerinde bir güç birliği ittifak olabiliyor. Ama burada kurumsal kimlik önemlidir. Onun görevlendirdiği biri görüşmüş müdür görüşmemiş midir?

Zaman zaman ben de bu çerçevede görüşmeler yapmışımdır. Bunlardan birinde de Sakık'ın söylediği doğrudur. Ama iki siyaset adamı arasında konuşulmuş bir hususun parlamento gündemine getirilmesini esefle karşılıyorum.

O GÖRÜŞMEDE DENİZ BAYKAL DA VARDI, PAZARLIK YOKTU

O görüşmeye Deniz Baykal da gelmiştir. Ama benim ricam üzerine gelmiştir. Ben de evimde Türk ve Baykal'la birlikte oldu.

Bu görüşmede bir pazarlık olamamıştır. 20 militan verin söz konusu olmamıştır.

BENİ ÇAĞIRDILAR BEN DE GİTTİM

CHP olarak çizgimiz şudur. 91'de DEP'le olan işbirliğini temel nedeni de budur. Bu ülkenin Güneydoğusu dışarıda kalmasın isteğidir. Teröre bulaşmamış insanlar olmasın üzerinden konuşulması önemliydi. Sayın genel başkanın üzerinde durduğu da budur.

Orada oturan arkadaşlar beni çağırdı ben gittim. Ben biraz önceki saydığım ilkeleri sundum. Onun dışındaki önerileri kabul etmedim.

20 MİLİTAN LAFI NASIL ÇIKTI ANLAMIYORUM

Türk'le zaman zaman konuşmalarımız oldu. Bunun ötesinde bir şey söz konusu değil. Kurumsal kimlik çerçevesinde böyle bir görüşme olmamıştır.

Benim evimde olan görüşmede baskılar üzerine benim ricamla olmuştur. 20 militan lafı nasıl çıktı anlamıyorum.

SORU VE YANITLAR

Başbakan talimatı ile mi oldu?

Kızgınlıkla sağduyusunu kaybederek söylediği söz olarak görüyorum. Rahatsızdım katılamadım. Arınç'ın iddiası da hoş değil. Tanığı olanlardan biri benim. Benim söylediklerim de... Siyasette 30 yılını geçirmiş olarak 20 militan diye bir söz geçmemiştir. Kurumsal bir görüşme değildir. Sadece görüşme sonrası bilgi verilmiştir. Sadece birinde Sayın Deniz Baykal bulunmuştur. Türkiye'de demokrasi ile ilişkili olanlar CHP listelerinde yer alamaz bizim partimizin politikasıdır. Baykal bu çizgisinde tutarlıdır.

Yarım saat sürdü. Sohbet biçiminde bir kahve içmedir. Bir liste konuşulması da söz konusu değildir.

Bu talep onlardan gelmiştir. Bizim tabanımız ve yönetiminden de sıcak bakanlar vardı. Ama asıl talep onlardan geldi.

İllegal bir örgüt toplantısı yapılmıyor. Sırrı Beyin söylediği o adrese de ben gittim. Söylediğim ilkeler doğrultusunda arkadaşlara söyledik. Genel Başkana da aktardım.

Mezara gidecek sır varsa böyle herkesin sırrı vardır. Birbirine güvenerek bunlar konuşulmaması gerekiyorsa bunları açıklamak meziyet değildir.

İlk Sayın Baykal'la Türk'ün görüşmesi daha sonra Willy Brant'ta Sakık'ın açıkladığı sohbet gerçekleşti.

CHP barajın altında kalmıştı. Seçim olmamıştı daha. Bizim barajın altında kalacağımız varsayımı ile değerlendirme doğru değildir. Bu süreçte ama ilkelerimizden vazgeçmemiştir.

Deniz Baykal pazarlık için gelmedi. Benim ricam üzerine görüşlerini Türk'e aktarmak için geldi Sayın Baykal.

Ahmet Türk o günün koşullarını çizdi. Birlikte olmanın gerekliliğini söyledi. Deniz Bey de ilkeleri sıraladı. Şunlar listelerde yer alamaz dedi. Ondan sonra da olamadı tabi.

20 lafı söz konusu bile değildi.

CHP tarafından kesildi.

Özellikle görüşmedim. Her taraf dinleniyor. Partimin bazı politikalarına tamamen karşıyım. Ama Deniz Beyi hak ettiği yere oturtmak da bir siyaset adamı olmam açısından önemli.

CHP çizgisinden özellikle ödün vermedi. Deniz Bey çok tutarlı bir çizgi izliyor. Dün ne söylüyorsa bugün de onu söylüyor.

Ağzından kaçtığına adım gibi eminim. Kızgınlıkla... Hangi siyasi parti lideri 20 militan ver der mi. Niyetin olsa da söylenmez. Makul bir şey değil.

Benim bulunduğum hiç bir yerde böyle bir ifade geçmemiştir.

Sedat Yurttaş şahidim diyor ama benim olduğum hiçbir toplantıda o yoktu.

Özel bir şey anlaşma değildi. Ahmet o gün doğunun durumunu aktarmak için randevu istedi. Onları aktarmak istedi.

Parlamentoda bir parti legal bir partidir. Meşrudur. Ahmet Türk'le yıllardır dostum. Görünce selam vermeyecek miyim?