Kuşadası'nda Heyelan

Kuşadası'nda, son iki gün içinde yoğun şekilde gerçekleşen yağışlar Kadınlar Denizi Bölgesinde heyelana neden oldu. Kuşadası, 18 gün önce büyük bir heyelan daha yaşamıştı.

Kuşadası'nda Heyelan
Şiddetli yağmur sonrasında Kadınlar Denizi minibüs son durağı ile Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nin bulunduğu Mercan Adası bölgesinde toprak kayması oldu. Heyelanda can ve mal kaybı olmaması sevindirirken, Kadınlar Denizi minibüs durağına paralel giden yol ile 5 dönümlük bir alanda yer yer 1,5 metreye ulaşan çökmeler ve çatlak nedeniyle büyük hasar oluştu. Heyelanın ardından hızla Mercan Adası bölgesine giden Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ve Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün incelemelerde bulunarak gerekli önlemleri acil olarak aldırdı. Minibüs durağı boşaltılırken 5 dönümlük alan güvenlik şeridiyle çevrildi. Kuşadası Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri bölgede incelemelerine devam ederken, sahil şeridinde bulunan iki villa tahliye edildi. Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Meslek Lisesi ile bu lisenin 4 yıldızlı uygulama otelinde de gerekli önlem alındı. Bölgede Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından yapılacak incelemenin ardından heyelan nedeni kesin olarak belirlenecek.

KAYMAKAM VE BELEDİYE BAŞKANI HEYELAN BÖLGESİNDE
Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, şiddetli yağmurlar nedeniyle ikinci bir heyelanla karşı karşıya bulunduklarını belirterek, heyelanın meydana geldiği Mercan Adası bölgesinde tüm önlemlerin alındığını söyledi. Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin bölgede incelemelerini sürdürdüğünü, zabıta ekiplerinin gerekli güvenlik önlemlerini aldığını belirten Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, şunları söyledi: "Heyelan, Kadınlar Denizi son minibüs durağında başlıyor, 5 dönümlük alanda yer yer 1,5 metreye ulaşan çökme meydana geldi. Sahile yakın iki villayı güvenlik nedeniyle tahliye ettik. Minibüs durağı, Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Meslek Lisesi ve bu lisenin 4 yıldızlı uygulama oteli ile ilgili tüm önlem alındı ve gerekli uyarı yapıldı. Uygulama otelinin havuzundaki su tedbir amacıyla boşaltıldı. Yapılan incelemenin ardından heyelanı İl Afet ve Acil Durumlar Müdürlüğü'ne bildirdik. Buradan gelecek heyetin yapacağı incelemenin ardından son durumu belirleyeceğiz. Ayrıca, gerekli güvenlik önlemlerinin yanında bölgede enerji kesintisi başlatıldı."

KUŞADASI 18 GÜN ÖNCE YİNE HEYELAN YAŞAMIŞTI
Bugün yine büyük bir heyelan tehlikesi yaşayan Kuşadası'nda 8 Şubat tarihinde de bir heyelan meydana gelmişti. Bilindiği gibi, Kuşadası'nda 7- 8 Şubat tarihlerinde etkili olan sağanak yağış sonucu Türkmen Mahallesi'ndeki Marina Tuntaş Sitesi ile Kadınlar Denizi Mahallesi'ndeki Işıkkent Sitesi ve Nurgül Apartmanı'nın bulunduğu bölgelerde heyelan meydana gelmişti. Heyelan sonucu toprak kaymalarıyla birlikte binalarda çökme oluşurken, balkonlar yıkılmış, bahçe duvarları çökmüştü. Ayrıca, çevredeki yollar ve sitelerin bahçelerinde toprak kayması sonucu derin yarıklar oluşmuştu. İki site ve bir apartmanda meydana gelen toprak kaymaları sonucu Kuşadası Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından önlem alınmıştı. Bu önlemlar kapsamında Marina Tuntaş Sitesi'ndeki 5 bloktaki 50 daire, Işıkkent Sitesi'nde 8 daire ve Nurgül Apartmanındaki 4 daire boşaltılarak mühürlenmişti. Evlerde oturan site ve apartman sakinleri belediye tarafından otellere yerleştirilirken, belediye ekipleri tüm blokları tahliye ettikten sonra mühürleme işlemi gerçekleştirmişti. Siteler ve apartmanlar güvenlik şeridine alınırken, site ve apartmanlara girişin önlenmesi için güvenlik önlemleri alınmıştı. Bu arada, toprak kayması ihtimaline karşı bir otopark da mühürlenmişti.