Ahmet Türk iddiaları doğruladı

Ahmet Türk: CHP ile 1999 seçimleri için görüşme yapıldı, Baykal tanınmış isimleri istemedi.

Kapatılan DEP'in eski milletvekili Sedat Yurttaş'tan BDP'li Sırrı Sakık'ın dünkü iddialarını doğrulayan bir açıklama geldi: "CHP'nin bizden 20 militan aday istediğine tanığım."

Ahmet Türk “ 1999 da seçimlere girme konusunda bir görüşme yapıldı. Bu görüşme sırasında Sayın Baykal tanınan kişileri alırsam kamuoyunda büyük bir tepki olur. İsimleri de verdi Sırrı Sakık, Murat Bozlak, Sedat Yurttaş. Bunların içinde belki Ahmet Türk’ü taşıyabilirim kamuoyunda ama bunun dışında ki isimleri tanınan isimler, böyle bir şey yapamayacağını ama tanınmayan size bağlı olan farklı kesimlerden insanlar getir hemen gerekli çalışmaları başlatalım” dedi.

CHP'nin 1999'da ittifak için adını istemediği kişiler arasında gösterilen Sedat Yurttaş, o dönemde CHP ile yapılan görüşmeleri anlattı.

Yurttaş, o dönemde CHP ile en az 3 görüşme yapıldığını, bu görüşmelerden birinin o dönemde CHP'nin Genel Sekreteri olan ve partinin Kürt politikasını belirleyenlerden biri olan Eşref Erdem'in evinde yapıldığını belirterek, şu iddialarda bulundu: "Görüşmelerden biri de şimdiki Rixos Oteli yani eski Ankara Oteli'nde yapıldı. Sırrı Sakık'ın sözünü ettiği görüşme ise artık ayrıntılar konuşulacaktı. Yani kaç kişi aday gösterilebilir diye. Çünkü o zaman bizim önerilerimizin başında mutlaka güçlü bir grup kurulması vardı. Görüşmede ben de vardım. Sayın Eşref Erdem sayın Baykal'n bilgisi dahilinde ve onayı ile bizimle görüştü. Çünkü önceden genel bir değerlendirme yapılmıştı. Bu değerlendirmede Sayın İnönü'nün başkanlığında 1991'de yapılan itifakın yararları konuşuldu. Türkiye'ye ne kadar büyük katkısı olduğu ve Türkiye'nin mozaiğine ne kadar denk düştüğünü konuştuk. Ondan sonra kimler aday olabilir, nasıl olabilir tartışmasına geçilince Eşref bey, Sırrı Sakık'ın dediği gibi Ahmet Türk için belki, ama Sırrı Sakık, Sedat Yurtdaş, Murat Bozlak ve yine partinin kamuoyunda bilinen isimlerinin olamayacağını ama onun dışında 20 militanda olsa onlarla pekala ittifak yapılarak seçime girilebileceğini söyledi."

"Baykal'ın bilgisi vardı"

Yurttaş, bu görüşmenin Baykal'ın bilgisi dahilinde gerçekleşen bir görüşme olduğunu yineleyerek, "Çünkü ilk görüşme değildi. Bir karar için ayrıntıları konuşmak için yapılan görüşmeydi. Bir de CHP'nin ihtiyaçlarından kaynaklanan bir görüşmeydi. Bu açıdan belki CHP için şu söylenebilir. Son derece yararlı, yararcı, pragmatik bir parti. Yani işine geldiği zaman işte 20 militan kavramında olduğu gibi işbirliğini kabul edecek, işine gelmediği zamanda bu son açılımdan bu yana izlediği politika gibi Türkiye'nin hayati damarlarını tıkamaya devam edecek. Bu ittifak o zaman gerçekleşmedi" dedi.