'Troya' ateşi Almanya'da yanacak

Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, 'Troya' gösterisiyle 13 Mart'tan itibaren Avrupa turnesine çıkacak

'Troya' ateşi Almanya'da yanacak

Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, turne dolayısıyla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Troya"nın Anadolu Ateşi'nin ikinci oyunu olduğunu ve birinci koreografinin dünyada 2 bin 800'e yakın temsil yaptığını söyledi.

Bu temsillerin önemli bir kısmının Almanya'da gerçekleştirildiğini ifade eden Erdoğan, Almanya'nın Anadolu Ateşi Dans Topluluğu için çok önemli bir ülke olduğunu kaydetti.

Erdoğan, ilk olarak Berlin'deki en büyük gösteri merkezlerinden O2 World'de sergilenecek gösteriyi yaklaşık 200 bin kişinin izleyeceğini, ekibin turne boyunca 21 gösteri gerçekleştireceğini bildirdi.

Bilimsel veriler ışığında bir gösteri hazırlamaya çalıştıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu gösteride 120 dansçı görev alıyor. Oyun, modern dans, bale ve geleneksel danslardan oluşan bir gösteri. Seyircinin sıkılmadan ve hikayeyi anlayarak izlemesini hedefledik. Gösterinin, Rüstem Aslan adında bir tarih danışmanı var. Kostümlerimizi hazırlarken, müziklerimizi yaparken ve dramatik kurguyu, hikayeyi yazarken kendisinden destek aldık. Gösterimiz iki perdeden oluşuyor. İlki, dönemin savaşlardan önceki zengin Troya'sı ve savaşla birlikte yaşanan insanlık trajedisi. Diğeri de Paris ile Helen'in aşkıyla birlikte doğan savaş ve ülkelerini işgal edenlere karşı bir araya gelen Anadolu halkı, sonsuz bir dayanışma içinde süren 9 yıllık bir süreç."

"Troya için 6 yıdır çalışıyoruz"

Dünyadaki ilk doğu-batı savaşı olan Troya'dan hareketle oyunla birlikte, bugünün de en çok ihtiyaç duyduğu medeniyetler barışına bir gönderme olarak "barış" mesajı verildiğini ifade eden Mustafa Erdoğan, "Tüm çağların savaş tanrılarının üzerimizden ellerini çekmelerini istiyorum" dedi.

Erdoğan, gösteriye yaklaşık 6 yıldır çalıştıklarını, turneler sırasında başka ülkelerde de bölüm bölüm provalar yaptıklarını ve son 3 yılın çok yoğun geçtiğini bildirdi.

Soruları da yanıtlayan Erdoğan, "Dansçılar oyuna duygu ve düşüncelerini katabiliyor mu?" sorusu üzerine, koreografinin taslak olarak sahneye konulduğunu, ancak sahnedeki her şeyin dansçıların da duygularıyla son halini aldığını söyledi.

Dansçıların yüzde 95'inin Türk olduğunu belirten Erdoğan, dönem dönem yapılan sınavlarla farklı ülkelerden 3-6 aylık konuk dansçılar aldıklarını, halen birkaç konuk dansçıları olduğunu kaydetti.

Erdoğan, başka bir soru üzerine, akademik dans eğitimi olmadığına işaret ederek, "Çocukluğumdan beri yerel danslarla ilgiliyim. Bu grubu kurduğum zaman dansçılarımı her alanın uzmanı hocalarla çalıştırdım" dedi.

Oyunun prömiyer gününe kadar 4,5 milyon avro harcandığını ifade eden Erdoğan, bugün bu rakamın 6 milyon avroyu geçtiğini belirtti. Erdoğan, "Dansçılar alaylı mı, okuldan mı gelme?" sorusunu da "Biz 10 yıllık bir dans okuluyuz. Bize gelen herkes profesyonel dansçıdır" diye yanıtladı.

Toplantının ardından, "Troya"nın özel gösterimi yapıldı. Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, 13 Mart-27 Mayıs tarihleri arasında, 19'u Almanya'da ve 2'si Hollanda'da olmak üzere toplam 21 gösteri gerçekleştirecek.