Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın Vefatı

YÖK'ün Kurucu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi kurucusu Prof

YÖK'ün Kurucu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın vefatının ardından 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile sanatçı Ayten Gökçer, Doğramacı ailesine taziye ziyaretinde bulundu.
Demirel'i Bilkent'teki İhsan Doğramacı'nın konutuna gelişinde İhsan Doğramacı'nın oğlu ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı kapıda karşıladı. Yaklaşık 20 dakika süren taziye ziyaretinin ardından Demirel, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Milletimiz bir büyük evladını, bir eşsiz evladını ebediyete uğurlamıştır. Allah rahmet eylesin'' dedi. İhsan Doğramacı'nın Türk milletinin yetiştirdiği büyük insanlardan biri olduğunu ifade eden Demirel, şunları kaydetti:
''Acısını hepimiz paylaşıyoruz. Kederli ailesine başsağlığı diliyorum, kendisini sevenlere başsağlığı diliyorum, milletimize başsağlığı diliyorum, insanlığa başsağlığı diliyorum. Büyük insandı, büyük hekimdi, büyük ilim adamıydı, büyük yöneticiydi, büyük eğitimciydi ve büyük hayırseverdi. Milletimizin gençliğine, eğitim hayatına ve hekimlik alanında yapmış bulunduğu hizmetler her türlü övgünün ve takdirin üstündedir. Kendisini hep minnet ve şükranla anacağız. Uzun seneler dostluğumuz oldu, uzun seneler
işbirliğimiz oldu ve çok güzel şeyler yapılmasında beraberliğimiz oldu. Dünyadan nasibi bu kadar... Yaşayacaktır gönüllerde. Milletimiz onu gönlünde yaşatacaktır, dostları onu gönlünde yaşatacaktır, Allah rahmet eylesin.''

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI GÜNAY
Ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, ''Ülkemizin bilim yaşamı açısından son derece büyük hizmetleri geçmiş bulunan özel bir yurttaşımızı kaybettik. Bütün milletimize ve özellikle Doğramacı ailesine başsağlığı diliyorum'' dedi.
İhsan Doğramacı'nın iki büyük üniversitenin kuruluşuna özel bir biçimde katkı yaptığını belirten Günay, şunları söyledi:
''Sayın İhsan Doğramacı, Türk bilim yaşamanın gelişmesine büyük etkisi olmuş, Türk bilim yazınının gelişmesi konusunda büyük hedefler koymuş ve bunların başarılmasına katkı yapmış özel isimlerden birisiydi. İsmi, Türkiye'nin üniversite yaşamının, bilim yaşamının gelişmesiyle birlikte anılacaktır diye düşünüyorum. Rahmetle ve saygıyla hatırasını selamlıyorum. Sayın Prof. Dr. Ali Doğramacı başta olmak üzere, ailesine, üniversite mensuplarına sabır dileklerimi iletiyorum.''
Taziye ziyaretinde bulunan Ayten Gökçer de İhsan Doğramacı'nın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, ''O sadece ailesinin ve biz çok yakınlarının değil, bütün Türkiye'nin babasıydı, hocasıydı. Sayın Doğramacı'nın özelliklerini bilen insanlar ondan ayrılmaz ve ömür boyu hayat dersi alır. Allah onun gibi bir insanı bizlere hediye ettiği için tekrar tekrar Allah'ıma şükrediyorum, teşekkür ediyorum. Ben, bu aileyi 16 yaşımdan beri tanıdığım için kendimi çok şanslı hissediyorum'' diye konuştu.
İhsan Doğramacı'nın eşi Ayser Hanım'ın ve kendisinin bütün mal varlığını, çocuklarını mirastan men ederek, gençlerin meslek sahibi olabilmeleri için vakfa bıraktığını anlatan Gökçer, şöyle devam etti:
''Ailesinin o çok değerli çocuğu da 'neden baba' diye sormamış hemen kağıtları imzalamışlardır. Ben onları her alanda tanıdıkça daha büyük saygı duydum, daha çok hayran oldum, keşke daha uzun yaşasaydı çünkü hasta yatağında bile hala üniversiteye yapacağı şeylerin direktiflerini veriyordu. Allah ona çok güzel bir ömür verdi ve ben hala diyorum ki Allah'ın hediyesiydi. Nurlar içinde yatsın.''
Öte yandan Doğramacı'nın konutuna taziye ziyaretleri sürüyor. İhsan Doğramacı'nın kardeşi Fahriye Doğramacı'nın yanı sıra siyasetçiler, üniversite rektörleri, YÖK üyeleri, sanatçılar da konuta geldiler.
(EDA- DUY-ÖZ-Y)