Öğrenciler Başkanı Soruları İle Terletti

Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay'ı makamında ziyaret eden bir grup öğrenci, ilin temizlik çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Öğrenciler Başkanı Soruları İle Terletti
Serkan Akyaz İlköğretim Okulu Sağlık, Temizlik ve Yeşilay kulübü öğrencilerinden oluşan bir heyet, Okul Müdürü Zeki Önalan ve sınıf öğretmeni Ayşe Sevinç nezaretinde Başkan Serdar Atalay'ı makamında ziyaret etti. Öğrenciler, Bingöl ve okul temizlikleri için neler yapılabileceği konusunda Başkan Atalay'a sorular sorarak yanıtlarını aldı. Öğrencileri makamında görmekten dolayı mutlu olduğunu belirten Belediye Başkanı Serdar Atalay, çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.
Başkan Atalay, belediyeyi devraldıklarında ciddi bir miktarda olan borcun üçte birini ödediklerini, daha çok devlete olan borçları kaldığını anlattı. Piyasada 10,5 milyon TL'lik borcu ödediklerini, geriye 20 milyon TL borç kaldığını anlatan Atalay, düzenli bir mali yapı oluşturduklarını söyleyerek şöyle konuştu:
"Her ay düzenli bir şekilde personelin maaşını aldığı bir kurumsal yapı olduk. Ayrıca bütün projelerimizle ilgili süreci başlattık, takip ediyoruz. Altyapı projelerinde üst yapı ve yağmur suyu projeleri yoktu. Şu anda İller Bankası'na bunların projelerini hazırlatıyoruz. Katı atık bertaraf tesisinin projesi yoktu, onu yaptırdık. Kentsel dönüşüm ile ilgili bütün işlemleri başlattık ve devam ediyoruz. TOKİ ile protokol imzaladık. Zemin etütlerini yaptık. Değerlendirme ihalesini yaptırdık. Şimdi de bir ay sonra halk görüşmelerine başlayacağız. Lise Caddesi'nde bordür ve su kanalları yaptık. Çapakçur Köprüsü- Düzağaç Kent Bulvarı ile ilgili bordür ve drenaj çalışması yaptık. Temizlik hizmetlerini geceye aldık. Vatandaşın bu konuda bize yardımcı olmasını talep ettik. Amatör sporlarda çok ciddi faaliyetler başlattık. Gençlik Merkezi ve Kültür Merkezi'ni devraldık. Gençlik Merkezi'nde okuma salonu açtık. Şu anda 700 öğrenciye ücretsiz dershanecilik hizmeti ve etüt hizmeti veriyoruz. Yakında Gençlik Merkezi'nde mutfağımızı devreye sokup çocuklara ücretsiz yemek dağıtacağız. Öğrencilerin aileleri de gelip çocuklarını görüyor ve yaptığımız hizmetten de memnunlar. Maddi durumu iyi olmayan ailelerin ÖSS'ye hazırlanan öğrencilerini de bu faaliyetlerden faydalandıracağız. Toplamda bin 500'e yakın öğrenci hedefliyoruz. Gençlik Merkezi'nde öğrencilerimiz sportif imkanlar, sosyal imkanlar, kütüphane hizmeti, internet salonu gibi hizmetlerimizden de ücretsiz faydalanmaktadırlar. Kültürel faaliyetlerimiz oluyor. Her ay bir aydını, bir yazarı Bingöl'e davet edip hemşehrilerimizle buluşturuyoruz. İnsanların kavga ederek değil, ancak konuşarak, tartışarak anlaşabilecekleri bir zemin, bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Şiddet ve hakareti dışlayan her türlü fikrin bir arada konuşulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Kent konseyi kurduk. Sivil toplumun taleplerini önemsiyoruz. Sivil toplumla sürekli görüşüyoruz. Onların taleplerini dinliyoruz. Mahalle muhtarlarıyla, kanaat önderleriyle sürekli görüşüyoruz. Resmi kurumlarla, valimizle, rektörümüzle, diğer bürokratlarla uyum içerisinde bir çalışma yürütüyoruz. Bingöl'de sınırlı olan imkanları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz."
Öğrencilerden Hüdanur Baylaz, Bingöl'de çevre temizliği, yerlere tükürme ve çöp sorununun ortadan kaldırılması için katı cezaların verilerek belediyeye gelir elde edilmesi konusunda bir çalışma olup olmadığını sordu. Başkan Atalay ise, bu konunun üzerinde durduklarını belirterek, "Çöpü geceye aldığımız andan itibaren 25 bin tane broşürü, hem iş yerlerine hem de evlere birebir dağıttık. Orada bu işin önemini, yasal yaptırımlarını ve olması gereken şeyleri yazdık. Ben bu noktada çokta karamsar değilim. Beklediğimden daha hızlı bir zamanda insanlar adapte oldular. Poşet sistemini getirdik, bütün konteynırları kaldırdık. Sadece okul bahçelerinde ve resmi kurumlarda konteynır sistemi devam ediyor. Bu konteynırları kaldırma nedenimizde şehirde hem kötü bir görüntü oluşturuyor, hem de bakteri yayan bir özelliği vardı. Dolayısıyla böyle bir problemi tümden çözme cihetine gittik. Konteynırların ilimizden kaldırılması vatandaşlarımız tarafından olumlu karşılandı. Çöp saatleri belli. Saatinde çöpünü bırakan vatandaşlarımızın hiçbir sorunla karşılaşmadıklarını görüyoruz. Gece gündüz kendim denetim yapıyorum. Sabah 05.00 ya da 06.00'da gezen bir insan şehirde en ufak bir çöp olmadığı görecektir. Çöp dökme saatleri dışında çöplerini dışarı bırakan insanlarımız var. Kabahatler Kanunu'na göre şu ana kadar 700'e yakın ceza kestiğimiz insanlar var. 3 kişilik bir ekip sürekli şehri dolaşıyorlar ve çöp döküm alanlarında bizzat nöbet tutuyorlar. Orada tespit edebildikleri taktirde kişiye ceza yazıyorlar. Tespit edemedikleri taktirde binaya ceza yazıyorlar. Eğer hangi binadan çöpün atıldığı belli değilse o civardaki binalara ceza kesiliyor. Bu cezalarda ciddi manada caydırıcı oldu. Kestiğimiz cezalardan epey bir gelir oldu. Amacımız burada gelir temin etmek değil. Amacımız, bu insanların en azından daha düzenli yaşamaya teşvik etmektir. Bu şehir hepimizin. Sonuçta yere tükürmenin hem ahlaki açıdan hem sağlık açısından çok ciddi zararlarının olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu noktada özellikle öğrencilerimize büyük işler düşüyor. Öğrenciler bu noktada hassas davranırlarsa ailelerini de pozitif olarak etkileyebilirler" şeklinde konuştu.
Öğrencilerin, Yeşilyurt Mahallesi'ndeki dere ıslahı ile ilgili sorularını da yanıtlayan Başkan Atalay, bu sorunu köklü olarak çözeceklerini söyledi. Başkan Atalay, "Burası yıllar önce yapılan bir kanalizasyon sisteminin kapalı olarak götürüldüğü bir dere. Tabii betonu da ekonomik ömrünü doldurmuş. Biz bu yazın burayı kaç kez tamir ettik. Kanalizasyon projemizde biz burayı köklü olarak çözmek istiyoruz. Kanalizasyon sorunu çözüldüğü zaman, o problemde kendiliğinden çözülmüş olacak" ifadelerini kullandı.
Okul dışındaki büfelerde sigara satıldığını belirten Serkan Akyaz İlköğretim Okul Müdürü Zeki Önalan ise, bu konuda Başkan Atalay'dan yardım istedi. Atalay, "Bizim büfelerle yaptığımız sözleşmelerde sigara satmak yasak. Büfeleri denetliyoruz. Ancak 24 saat birilerini başlarına dikemiyoruz. Uyarıya rağmen sigara satışına devam ederlerse bizler ayrıca yaptırım uygularız. Bu konuda hassasız. Okulların olduğu bölgelerde sigaranın satılması yanlıştır. Sonuçta o büfe olmasa bile o bölgede bir bakkalda bunu yapabiliyor. Bu bir bilinç meselesidir. Kendi çocuğuna bile eğer sigara satabileceğini düşünebiliyorsa başka çocuklara da satsın. Bu çok yanlış bir şey" dedi.
Başkan Atalay, makamında ziyaretine gelen öğrencilere Bingöl'ü tanıtan birer CD ve kaynak kitap hediye etti.