Physalia: Su ile dost mimari

Mimariyi yeşille tanıştıran bu yapının adı Physalia. Vincent Callebaut Mimarlık firmasının projesiyle Avrupa nehirlerinde kirliliğe son vermek amaçlanıyor. Physalia, amfibi bahçesiyle hem kullanıcılarına doğal bir ortam sunmayı hem de suyollarını temiz tutmayı planlıyor

Physalia: Su ile dost mimari

Seine, Thames, Volga, tuna Escaut gibi nehirlerde kullanılacak şekilde planlanan projeyle ortaya çıkacak Physalia 2 bin metrekarelik bir alana sahip olacak.

Yüksekliği 9 metre 50 santimetre olacak yapı 80 metre uzunluğa ve 14 metre 90 santimetre genişliğe sahip.

İşte Physalia prototipi bir nevi yüzer bir ada. İçme suyunu nehir suyunu arıtarak sağlıyor. Balinayı andıran Physalia, enerjisini güneşten alıyor suyu ise biyolojik bir filtreleme sistemiyle temizliyor.

Su sorunu

Gezegenimizde 1 milyardan fazla insan içecek su bulmakta zorlanıyor. Her gün 3 bin kişi kirli suya bağlı komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybediyor. Dünya devletleri "benim suyum" "senin suyun" ayrımından kurtulamıyor. Dünya nüfusu ise her geçen gün daha da artıyor ve Birleşmiş Milletler verilerine göre 2050 yılında dünya üzerinde toplam 9.2 milyar insan olacak.

2009'un Mart ayında İstanbul'da yapılan Dünya Su Forumu'nda da dile getirildiği gibi su; tarım, enerji, sağlık, eğitim vb. politikaların tam merkezinde olmalı. "Su"ya rağmen kararlar alınmamalı.