Özhan'dan 'Kaçak Havuz' Açıklaması

Akyaka Belediye Başkanının açıklamasını içeren 'Akyaka'da Yıkım' başlıklı haberde adı geçen emekli Prof.Dr. Erdal Özhan bir açıklama yaptı. Özhan, açıklamasında Belediye Başkanı Ahmet Çalca'nın gerçekleri çarpıttığını ileri sürdü.

Özhan'dan 'Kaçak Havuz' Açıklaması
Özhan yaptığı açıklamada, "Akyaka Beldesi Belediye Başkanı Ahmet Çalca'nın sözlü beyanına dayanan bir haberde adım imar suçu işlemiş biri gibi geçmekte, bana ait havuzun yıkılacak imara aykırı üç yapı arasında olduğu bildirimi yer almaktadır. Bu çirkin bir tezgahtır" dedi.

Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görev yaptığı yıllarda Gökova ve Akyaka'ya kazandırdığı Avrupa Topluluğu tarafından desteklenen Gökova Projesini yerinden yönetebilmek için 11 Ocak 2007 tarihinde satın aldığı taşınmazda hiç bir zaman imara aykırı değişiklik yapmadığını söyledi.

Satın aldığı taşınmazın yıllarca önce yapılmış görünümündeki bahçe duvarının 8.0 metre, bahçe içerisindeki havuzun da 1,5 metre yeşil alana taştığını, taşınmazı satın aldığında bilmediğini anlatan Özhan, şöyle konuştu: "Bu hususu, Belediye Başkanı Ahmet Çalca tarafından sahnelenen bir başka tezgah çerçevesinde 02.12.2008 tarihinde Ula Cumhuriyet Başsavcılığına iletilen "İmar Kirliliğine Yol Açtığım" iddiası sonrasında öğrendim. 16 Mart 2009 tarihinde ikinci celsede sonuçlanan Asliye Ceza Mahkemesi davasında, bina ile birlikte bahçe duvarı ve havuzu, taşınmazın eski sahiplerinin 1991 yılında yaptırdığı ve 1992 yılından beri kullandığı, benim herhangi bir imar suçu işlemediğim belirlendiği için beraat ettim. 1990'lı yıllarda yapılan imar planında havuz, 6 Eylül 2003 tarihli Google uydu görüntüsündeyse hem havuz, hem de bahçe duvarı açıkça görülmektedir."

Akyaka Belediye Başkanlığının, iftira niteliğindeki suçlamasından dolayı verdiği para cezasının iptali için Muğla İdare Mahkemesinde açtığı davayı da kazandığını anlatan Özhan, sözlerine şöyle devam etti: "Ula Asliye Ceza Mahkemesindeki dava sırasında Akyaka Belediye Başkanlığına yolladığım 12 Ocak 2009 tarihli yazıyla, bahçe sınırımı parsel sınırlarına çektiğimi, yeşil alana taşan bahçe duvarını ve havuzu yıktırarak yeşil alana taşmayı gidereceğimi bildirdim. Dava sonuçlandıktan sonra 2009 yılı Nisan ayında, taşınmazın eski sahipleri tarafından yaptırılan bahçe duvarını yıktırdım, moloz ve toprağı taşıttım. Mayıs ayında turizm nedeniyle inşaat yasağı başladığı için yeşil alana taşan havuz duvarını da 2010 yılı Ocak ayında iptal ettirdim ve duvarı parsel sınırı içerisine çektirdim. 22 Şubat 2010 tarihinde çekilen fotoğrafta yeri değiştirilen havuz duvarı görülmektedir. Taşınmazımın bitişiğinde yer alan ve Kadın Azmağı kıyı bandındaki yeşil alanın ve yaya yolunun tamamını işgal eden yapı, "imar dışı yapıların yıkıldığı" haberinin kaynağı olan Belediye Başkanının görevde olduğu dönemde (2007-2008 yıllarında) ve himayesinde yaptırılmıştır. Hak ettiğinden çok daha büyük yapı alanı olması ve usulsüz olarak ticari kullandırılması dahil bir çok açıdan imar kurallarına aykırılıkları olan yapının kamuya ait yeşil alanı yazlık lokanta ve özel bahçe olarak işgalini (Bu yapının parsel sınırı da, evimin önündeki demir parmaklıkla aynı hizadadır), yeşil alana 1,5 metre taşan havuz duvarını medyaya taşıyarak imaj
oluşturmaya çalışan Akyaka Belediye Başkanı'nın adaletinin göstergesi ve gerçek tavrı olarak komuoyunun takdirlerine sunarım."

Özhan, açıklamasında, Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görev yaptığı (Haziran 2004-07) üç yılla birlikte, 19 yılı Profesör kadrosunda olmak üzere Orta Doğu Teknik Üniversitesinde 33 yıl öğretim üyeliği yapan; 1993 yılında Kıyı Alanları Yönetimi Türkiye Milli Komitesini kuran ve 17 yıldır Kurucu Başkan olarak hizmet eden; Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanıyken Gökova kıyı alanları ve Akyaka'nın korunmasını ve daha iyi yönetilmesini amaçlayan kapsamlı bir Avrupa Topluluğu projesi kazandıran; ODTÜ'den kendi isteğiyle erken emekli olduktan sonra 2007 yılı Eylül ayında kurduğu, Akdeniz ve Karadeniz ülkelerinde kıyı alanlarının daha iyi yönetilmesi amacıyla uluslararası etkinlikler gerçekleştirecek olan Akdeniz Kıyı Vakfının merkezi ve yaşamının kalan bölümünü geçirmek için Akyaka'yı seçerek Akyaka'nın dünya genelinde tanınmasına katkı yapan ünlü bir bilim insanını, bu beldenin Belediye Başkanı olan bir şahsın, Aralık 2008 tarihinde başlattığı ve gerçekleri çarpıtan 19 Ocak 2010 tarihli haberle devam ettirdiği tezgahlarına neden dahil ettiğini, neden suç işlemiş gibi göstermeye çalıştığını kamuoyunun değerlendirmelerine bıraktığını" sözlerine ekledi.