Azerbaycan Şehitlerini Thames Nehri'nde Andı

Yukarı Karabağ'ın Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992 tarihinde Ermeniler tarafından katledilen Azeriler, Londra'nın ünlü Thames Nehri'nde düzenlenen törenle anıldı.

Avrupa Azerbaycan Derneği'nin katkılarıyla Savoy Pier gemisinde yapılan anma töreninde, 613 şehidin adına Thames Nehri'ne karanfil ve balonlar bırakıldı. Hocalı katliamını anlatan kitap ve broşürlerin yer aldığı stantların yanında, yapılan açıklamalar ile bu dönemde yaşanılan acı, yurt dışında yasayan Azerbaycanlılar ve dostları tarafından paylaşıldı. Goldsmith Üniversitesi'nde öğrenim gören 19 yaşındaki Kamuran ağabeylot, "Avrupa Azerbaycan Derneği bizi bir araya getirdi ve bu olayın duyulmasına sebep
oldu. Minnetlerimizi dile getirmek isteriz. Gençler olarak bu dönemi anlamak ve ülkemizin sorunlarını dünyaya duyurmak çok önemli olacaktır" dedi.
Organizasyonu düzenleyen Avrupa Azerbaycan Derneği Başkanı Tale Heydarov, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Türk ve Azerbaycanlılar olarak Ermeni sorunumuz var. Ermeniler dünyanın her yerinde bugüne kadar hep kendilerinin haklı olduğunu duyurdular, ancak şimdi bizler bu organizasyonları düzenleyerek bu önyargıları kırmaya ve insanları gerçeklerle yüzleştirmeye çalışıyoruz. Bu organizasyonlar sayesinde Avrupalılar yaşadıklarımızı görüyor ve bizleri anlamaya başlıyorlar. Bu Karabağ sorununda önemli bir nokta"
diye konuştu.
Azerbayca'nın Londra Büyükelçisi Fahrettin Kurbanov ise yaptığı açıklamada, "Azerbaycan yaşadığı bu olayın izlerini hala taşıyor. Bunun büyük bir facia olduğu ve insanlara duyurulması önemlidir. Ben hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.