Varto'da Şüpheli Hayvan Ölümleri

Muş'un Varto ilçesine bağlı Kartaldere köyünde küçükbaş hayvanlarda görülen 'Delibaş Hastalığı'ndan dolayı 60 hayvanın telef olduğu belirtildi.

Alınan bilgilere göre ilçeye 30 kilometre uzaklıktaki Kartaldere köyünde bazı küçükbaş hayvanlarda zayıflama ve ölümler görülmeye başlandı. 25'i köy muhtarı Adil Gülbeyaz'a ait toplam 60 küçükbaş hayvanın telef olduğu ve verilen ilaçların etkili olmadığı belirtildi. Köyde hastalanan hayvan sayısında artış olması nedeniyle Köy Muhtarı Adil Gülbeyaz tarafından İlçe Tarım Müdürlüğü'ne getirilen üç adet küçükbaş hayvanı veterinerler tarafından incelendi. Hayvanlar üzerinde inceleme yapan Tarım Müdürlüğü'nde
görevli Veteriner Haluk Aydın, hayvanlar 'Delibaş Hastalığı' olarak tabir edilen Sinürüs Terebalis görüldüğünü söyledi. Hastalığın köpeklerin dışkılarından bulaştığını ifade eden Haluk Aydın, hastalığın bulaşmaması için de meranın değiştirilmesi olduğunu ve hastalığa karşı da Rabenzoli primisin veya penisilin denilen beyin bariyerlerini aşabilen ilaçların kullanılması gerektiğini vurguladı.
Kartaldere Köy Muhtarı Adil Gülbeyaz ise; "Köyümüzde 60 civarında küçükbaş hayvan hastalıktan dolayı telef oldu. Verdiğimiz ilaçlar etkili olmayınca kendi imkanlarımla 3 tane hayvanı İlçe Tarım Müdürlüğü'ne getirdim. Burada yapılan incelemede hayvanlara 'Delibaş Hastalığı' teşhisi kondu. Biz veterinerlerin talimatları doğrultusunda hareket edeceğiz. Umarım hastalık fazla yayılmaz" diye konuştu.
İlçe Tarım Müdürü Fuat Ay da, köyde kaç hayvanın telef olduğu yönünde net bir rakam olmadığını ve köye bir ekip göndereceklerini söyledi. Fuat Ay, veterinerlerin yaptığı incelemelerin ardından köyde gerekli tedbirleri alacaklarını da sözlerine ekledi.