'Vitaminleri Doğal Kaynaklardan Alın' Tavsiyesi

Halk Sağlığı ve İç hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, vitaminlerin insan vücudu için gerekli olduğunu, yokluğunda sağlık sorunlarına sebep olduğunu ve vitaminlerin mutlaka kaynağından alınması gerektiğini belirtti.

'Vitaminleri Doğal Kaynaklardan Alın' Tavsiyesi
Vitaminlerin doğrudan kalori ve enerji vermediğini, insan vücudunun sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sistemi için gerekli olduğunu hatırlatan Dr. Dinççağ, "Vitaminlerin keyfi olarak kullanılması doğru değil. Kronik hastalığı olanlara, beslenme yetersizliği olanlara, bazı besinleri alamayanlara, bazı ilaçların yol açtığı vitamin eksikliklerini gidermek için ve alkoliklere vitamin ilaçları verilir. Hekimlerce tavsiye edilmediği durumlarda gelişigüzel vitamin haplarının kullanılması doğru değildir.

Vitaminlerin doğal kaynaklardan alınması en doğrusudur. Bunun için doğal gıdalardan alınan vitaminlerin bağışıklık sistemini güçlendireceği bilinmektedir. Vitaminlerin hangi besinlerde olduğu, hangi vitaminin insan vücudu için ne fayda sağladığı konusunda bilgi sahibi olunmalıdır" dedi.

Bazı vitaminlere suda eriyen vitaminler denildiğini ifade eden Dr. M. Emin Dinççağ, "B ve C vitamini bu gruptandır. B ve C vitamini onun için vücutta birikmez ve fazlası vücuttan atılır. A, D ve E vitaminleri yağda eriyen vitaminler diye bilinir ve vücutta biriken vitaminlerdendir, fazlası bazı sağlık problemlerine yol açar. A, D, E, K vitamini vücutta depolanır ve mesela karaciğerde depolanan A vitamini hiç alınmazsa bile 5-10 ay idare edilebilir. Aynı şekilde D vitamini 2-4 ay yeterlidir. İnsan hücrelerinin olgunlaşmasında ve gen düzenlenmesinde vitaminler görev alır. B ve C vitamini ısıtılmakla bozulurlar. Yağda eriyen A, D, E, K vitamini ısıtılmakla bozulmaz. B1 vitamini, alkol alanlara, aşırı kafein tüketenlere, antibiyotik kullananlara verilir. Hububat, kuruyemişler(fındık,fıstık,ceviz) ve baklagiller (nohut, bakla, fasulye, mercimek) doğal B1 vitamini kaynaklarıdır. B2 vitamini, ısı, güneş ışığı, alkol ve kafein ve östrojen ile etkisizleşir. Karaciğer, dil, süt, yumurta, peynir, ıspanak, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler, balık, mantar, avokado doğal B2 kaynağıdır. B3, ısıya ve ışığa dayanıksızdır. Karaciğerde az depolanır. Yağ asidi yapımında görev alır. Kuru fasulye, bezelye, tahıl kepeği, avokado, hurma, incir, yer fıstığı doğal kaynaklardır. B3 fazlalığında deride yanma, kızartı ve kaşıntı olur. 500 miligramın üzerinde karaciğer hasarına yol açar. B12, karaciğerde depo edilen bir vitamindir, sebzelerde bulunmaz, hayvan kaynaklı besinlerden alınabilir. Sakatatlar, kırmızı et, tavuk, balık, yumurta doğal kaynaklarıdır. Eksikliğinde kansızlık oluşur. Vitaminleri mutlaka meyve, sebze ve diğer doğal kaynaklardan almalıyız" diye konuştu.