Sabahat Tuncel: Devlet Kürtlere özür borçlu

Sabahat Tuncel: ''Kürtler kendi dil ve kültürlerini ifade edemedikleri için, devlet bizden özür borçludur''

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, 21 Şubat tarihinin dünyada Anadil Günü olarak kutlandığını, Türkiye’de ise Kürtler'in kendi dil ve kültürlerini ifade edemediklerini belirterek, ”Bu devlet bize özür borçludur“ dedi.

ÖCALAN VE PKK LEHİNE SLOGANLAR
BDP Milletvekili Sabahat Tuncel, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile birlikte Viranşehir İlçesi'nde yapılan partisinin ilçe kongresine katıldı. BDP ilçe kongresi, Viranşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Çok sayıda partilinin katıldığı ve öncesinde Kürtçe parçalar eşliğinde halaylar çekilen kongrede, Tuncel’in salona girişinin ardından sık sık PKK ve Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Kongrede ilk olarak Kürtçe konuşma yapan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, devletin Kürt halkına yönelik baskı politikasını bırakması gerektiğini belirterek, “Filistin’de taş atan çocuklara küçük gerilla tanımı yapılırken, maalesef ülkemizde taş atan çocuklara yıllarca ceza veriliyor” dedi.

DEVLET ÖZÜR BORÇLUDUR

Binici’nin ardından kürsüye çıkan BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ise, Dünya Anadil Günü’nde Kürt halkının kendi dil ve kültürünü ifade edemediğini ileri sürerek, “Bu devlet bize bir özür borçludur. Dünyada bugün dil bayramı olarak kutlanıyor ama maalesef biz Kürtler halen dilimizi ve kültürümüzü ifade edemiyoruz. Eğer gerçekten demokratik açılımdan bahsediliyorsa, bu hükümet buradan başlamalı. Kamuoyunda hükümet ile CHP, MHP ve ordu arasında çatışma var gibi gözüküyorlar, ama hepsi güçlerini bize karşı birleştiriyorlar” diye konuştu.

KÜRDİSTAN'A GELİN BU HALKI DİNLEYİN

Demokratik açılım sürecinde Başbakan Erdoğan ile sanatçıların görüşmesini de eleştiren Tuncel, şöyle konuştu:

“Açılım sürecinde Başbakan bir çok kesimle görüş alışverişi yaptı. En son olarak da sanatçılarla görüştü ve ‘elinizi bu taşın altına koyun’ dedi. Sayın Başbakan sanatçılardan ne istediniz ? Hangi açılımınız için destek istediniz ve sizin açılımınızda ne var? Kürt halkının özgürlüklerine saldırımı var? Eğer öyleyse o zaman devrimci sanatçılar size gereken cevabı verecektir. Başbakan halktan destek istiyor. Bu desteği Kürt halkının özgürlüklerini kısmak, alevleri devletin alevisi yapmak, Romanları bu ülkeden sürgün etmek için mi istiyorsunuz? Eğer açılım ile gerçekten bu savaşın bitmesini istiyorsanız, Kürdistan’a gelip bu halkın dinleyin.”

Sık sık ‘Biji Serok Apo’ (Yaşasın Başkan Apo), ‘PKK halktır halk burada’, ‘Öcalan ve Viranşehir ovası Apocular yuvası’ sloganlarının atıldığı kongrede, tek aday olan Ali Türk, BDP Viranşehir ilçe başkanlığına seçildi.