Obama AB-ABD Zirvesi'ne katılmayacak

ABD Başkanı Barack Obama'nın AB-ABD Zirvesi'ne katılmayacağı açıklandı.

İspanya’nın AB dönem başkanlığı programı çerçevesinde 24 Mayıs'ta Madrid’de yapılması öngörülen AB-ABD Zirvesi’ne ABD Başkanı Barack Obama'nın katılmayacağı açıklandı.

Obama'nın bu açıklaması sonrası Avrupa Birliği, zirvenin ertelendiğini ve alternatif bir tarih üzerinde çalıştıklarını belirtti. Ancak zirve için belirlenecek yeni tarihin de Obama'nın programına göre yapılması bekleniyor.

AB ÇARE ARIYOR

Avrupa Komisyonu sözcüsü Micheal Mann, "İki taraf için de uygun olan bir tarih bulma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Brüksel'de açıklama yapan Mann, "Bir zirvenin tarihler uygun olmadığı için ertelenmesi ne ilk ne de son olan bir durumdur" şeklinde konuştu.

ABD YUMUŞATMA ARAYIŞINDA

Obama'nın zirveye katılmayacağını açıklayan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Michael Hammer, tarihte ilk defa bir ABD Başkanı'nın Avrupa'ya bu kadar kısa aralıklarla ziyaret düzenlediğini belirtti.

Hammer, Obama'nın göreve geldiği bir yıl içinde 6 defa Avrupa'ya gittiğini de sözlerine ekledi.

ZİRVE 1991'DEN BERİ DÜZENLİ YAPILIYOR

AB ile ABD arasındaki zirve 1991 yılından bu yana, yılda bir veya iki kez, bir Avrupa veya bir ABD şehrinde yapılıyor. Lizbon anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle AB’de oluşan kurumsal değişiklikten dolayı bu yılki AB-ABD Zirvesi’nin Madrid yerine Brüksel’e alınabileceği de iddia edilmişti.