İsrail fosfor bombasını kabul etti

İsrail, geçen yıl Gazze'ye yönelik olarak düzenlediği operasyonda fosfor bombası kullanıldığını kabul etti.

İsrail ordusu geçen yılki Gazze savaşında beyaz fosfor kullandığını ilk kez itiraf etti. BM’nin İsrail’i savaş suçu işlemekle suçlayan raporuna resmi yanıtında iki üst düzey komutanın fosfor kullanımına onay verdikleri için “kınama aldığı” açıklandı.

İsrail geçen yılın başında Gazze Şeridi’ni hedef alan ve 22 gün süren saldırılarda siviller için son derece ölümcül etki yapan beyaz fosfor kullandığını “dolaylı” da olsa ilk kez itiraf etti. İtiraf, BM’nin savaş suçları konusunda yetkili yargıcı Richard Goldstone’un İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediğine yönelik raporuna verilen resmi yanıtta geldi.

Yasaklar ihlal edildi.

İsrail’in cevabi raporu biri Tuğgeneral, diğeri Albay iki üst düzey yetkili hakkında, Gazze’deki BM merkezine atılan beyaz fosfor bombaları ile ilgili disiplin işlemi yapıldığını ortaya koyuyor. Raporda “Bu tür ağır silahlar, sivillerin yaşadığı alanlarda kullanımını yasaklayan kurallar ihlal edilerek birkaç kez ateşlenmiştir. Sorumlu subaylar yetkilerini aşarak bu silahların kullanımını emretmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Sözkonusu subayların kimlikleri ise İsrail basınına Gazze Tümeni Komutanı Tuğgeneral Eyal Eisenberg ve Tugay Komutanı Albay Ilan Malka olarak yansıdı. Beyaz fosforun nüfusun yoğun olduğu alanlarda kullanılması, Gazze Operasyonu’nun en tartışmalı uygulamalarından biriydi.

Görevlerine devam ediyorlar

Haklarında yapılan disiplin işlemi gereği “kınama” cezası alan Tuğgeneral Eyal Eisenberg ve Albay Ilan Malka’nın cezaları sicillerine geçirilecek ve sadece “rütbe artışı”nda gözönüne alınacak. Ancak her iki subayın da rütbelerinin zaten yüksek olması bu cezayı anlamsız kılıyor. Üstelik Eisenberg halen Gazze’deki görevine devam ederken, Malka da Batı Şeria’da elit Givati piyade tugayını yönetiyor.

Beyaz fosfor kemiğe kadar yakıyor

Havada patladıktan sonra ahtapot gibi açılıp havai fişek benzeri bir görüntü vererek yere saçılan beyaz fosfor mermileri, düştükleri yerde 10-12 dakika boyunca şiddetle yanıyor. Ancak üzerine toprak koyarak söndürülebiliyor. Bombanın parçaları ciltle temas ettikten sonra kemiğe ulaşana kadar yanabiliyor. Solunum sistemini felç edebiliyor.

Ban 5 Şubat’ta raporunu sunacak

Güney Afrikalı hakim Richard Goldstone’un, Gazze savaşı sırasında hem İsrail hem de Hamas’ı savaş suçu işlemekle suçladığı raporu BM Genel Kurulu’nca onaylanmıştı. Genel kurul, savaşan her iki taraftan ve Genel Sekreter Ban’dan suçlamalarla kendi raporlarını sunmasını istemişti. Ban, raporunu 5 Şubat’a kadar sunacak.