Bakan Ergün Ebso Meclis Toplantısına Katıldı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ara eleman ihtiyacı olan Türkiye'de meslek liseleri sorununun inatlaşma ve zıtlaşma olmadan müzakere edilerek çözülmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Ergün Ebso Meclis Toplantısına Katıldı
Bakan Ergün, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclisi Olağanüstü Toplantı'sında yaptığı konuşmada, ekonomi ve gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. İzmir'in marka şehir olmaya aday illerden biri olduğunu belirten Ergün, kentin marka algısını projelerle geliştirmesi gerektiğini ve hükümet olarak bu noktada her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Bakan Ergün, ara eleman ihtiyacı olan Türkiye'de meslek liseleri sorununun inatlaşma ve zıtlaşma olmadan müzakere edilerek çözülmesi gerektiğini de dile getirdi. Meslek lisesi konusunun siyasetin konusu olmadığını belirten Ergün, bu sorunun ekonomi dünyasının sorunu olduğunu kaydetti. Meslek liselilerin yüksek öğrenim sıkıntısına da parmak basan Ergün, "Bundan 30-40 yıl önce
öğrenciler meslek lisesinden sonra istediği üniversiteye gitme imkanı bulurdu. Fakat artık günümüzde öğrenciler yüksek öğrenime gidemiyor. Bırakın üniversiteye mühendis olmak için gitmek isteyen varsa gitsin" dedi.
Ergün, YÖK'ün herhangi bir düzenleme yapması durumunda Danıştay'ı ikide bir karşısında gördüğünü söyledi. Dünyadaki ekonomik krizin Türkiye'de oldukça iyi atlatıldığını belirten Ergün, bunu bugün gelen 'Türkiye'nin kredi notu yükseldi' haberinden anlaşılabileceğini, Türkiye'nin iyi bir yolda olduğunu vurguladı. Türkiye'de kriz söylentilerinden faydalanmaya çalışan grupların olduğunu dile getiren Ergün, ekonomide psikolojik faktörlerin çok önemli olduğunu belirterek, piyasanın psikolojisinin iyi olması
halinde yatırım ve tüketimin daha fazla olacağını kaydetti. Türkiye'nin yeni bir büyüme modeli ihtiyacı olduğunu belirten Ergün şunları söyledi:
"İzmir, Ege Denizi'ndeki Yunan adalarını doğal bir pazar olarak değerlendirmeli. Egeli işadamları ekonomik ilişkilerini en çok güçlendirecekleri alan olarak değerlendirmeli. Adalar, Yunanistan anakarasından çok Türkiye'ye yakın. Bu sayede en önemli ihtiyaçlarını buradan karşılayabilirler. Bu çok önemli bir avantaj. Evet Yunanistan iç politikasındaki gelişmeler buna imkan vermeyebilir. Bunlara takılmayalım. Önemli olan bunları aşmak. Kolay olmayabilir ama imkansız değildir. İş adamlarımız hiçbir şey
satmasalar bile adalara seyahatler düzenleyip tanışması gerekli. İzmir kazanırsa Türkiye kazanır, biz bunun bilincindeyiz" diye konuştu.
İzmirlileri teşviklerden yararlanmaya davet eden Ergün, "Biz ancak çalışarak, üreterek, dünyaya satarak zenginleşebiliriz. Ülkenin en önemli gündemi ekonomi olmalı. Farklı gündemlerle ülke meşgul edilmemeli" dedi.
EBSO Meclis Üyesi Coşkun Güner'in Denizli'de yapılacak uluslararası şarap kongresi ve sektöre destek istemesinin ardından ise Ergün, "Ben şarap içmem ama ülkede şarap sanayisi varsa, ülkeye katkı sağlıyorsa bu bizim konumuzdur. Destekleriz" şeklinde konuştu.
Ergün, bir sanayicinin yürüyen davaların sonuçlanmadığı yönündeki sözlerine ise, "Mahkemelerin ne zaman biteceğini, ne kararlar vereceğini biz bilemeyiz. Ama ben de davaların kısa süre içinde bitmesini isterim" karşılığını verdi.
(BŞ-CC-E)