Euro'dan çıkarılması isteniyor

Borç krizinde olan ve verileri gizlediği ortaya çıkan Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden atılmasına yönelik görüşler artıyor. Almanlar'dan sonra Hollandalılar'ın da yüzde 92'si komşunun Euro'dan çıkarılmasını istedi.

AB’nin sorunlu üyesi Yunanistan’a tepki giderek büyüyor. Almanya’dan sonra Hollanda’dan da komşumuz Yunanistan için ürküten anket çıktı. Hollandalılar’ın yüzde 92’si Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkarılmasını istiyor. Hafta başında yapılan başka bir ankette de Almanlar’ın yüzde 53’ü Avrupa Birliği’nin gerektiği takdirde Yunanistan’ı Euro Bölgesi’nden atması gerektiğini belirtmişti. Aynı ankette Almanlar’ın yüzde 67’si Almanya’nın ve diğer AB hükümetlerinin Yunanistan’a milyarlarca Euro kredi vermesine karşı çıkmıştı. Son olarak Avrupa Birliği’nin güçlü ülkelerinden Hollanda’daki ankette Almanya’daki sonuçlara yakın çıktı. Hollanda’da yayımlanan De Telegraaf gazetesince yaptırılan ankete göre Hollanda halkının çoğunluğu Yunanistan’ın Euro bölgesinden ayrılmasını istiyor.

YENİ BİR KRİZ ENDİŞESİ VAR

Habere göre, ankete katılan 5 bin 300 kişinin yüzde 92’si Yunanistan’ın Euro para biriminden çıkmasını isterken, cevap verenlerin yüzde 90’ından büyük bir bölümü de Hollanda ve Almanya’nın Euro bölgesini terk edip ulusal para birimlerine dönmelerini istiyor. Ankete katılanların yüzde 60’tan büyük bir bölümü, elinde Yunanistan tahvilleri bulunan bankaların zor duruma düşerek yeni bir kriz başlatabileceği için Yunanistan’daki gelişmelerden endişe duyuyor. Borç krizi içindeki Yunanistan’ın son olarak verileri gizlediğinin de ortaya çıkmasıyla hem AB vatandaşları hem de AB’deki hükümetlerin büyük tepkisini çekiyor. Avrupa Birliği maliye bakanları, ABD basınında yer alan, Yunanistan’ın borcunu türev enstrümanlarıyla azalttığı yönündeki haberleri de inceleme kararı aldı. AB, Yunanistan için acil yardım planı düşünmezken, Euro Bölgesi, Yunanistan’a önlem alması için 15 Mayıs’a kadar süre tanıdı.