Yusuf İsmini Sevdiren Kişi

Türkiye'de 2007 ve 2008 yıllarından sonra 2009 yılında da erkek çocuklarına 'Yusuf', en fazla verilen isim oldu.

Yusuf İsmini Sevdiren Kişi
Folklor araştırmacısı ve yazar Halil Delice, Türk insanının 2007-2009 yılları arasında çocuklarına en fazla 'Yusuf' ismini koymasının arkasındaki gerçeğin, son yıllarda yaşananlar karşısında, Koca Yusuf gibi Batıda tek başına Osmanlı'yı temsil edene ve Hazreti Yusuf Peygamber gibi yüz ile gönül güzelliğinin zirvesi örnek şahsa duyulan hasret olduğunu söyledi.

SON ÜÇ YILIN BİRİNCİSİ YUSUF

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre, ülke genelinde 1 Ocak-31 Aralık 2009 tarihleri arasında aileler 2007 ve 2008 yıllarında olduğu gibi yeni doğan erkek bebeklere en fazla "Yusuf" ismini verdi.

Bu dönemde ülke genelinde 10 bin 775 aile erkek bebeklerine "Yusuf" ismini verirken, 9 bin 536 aile "Arda", 8 bin 884 aile "Mehmet", 7 bin 308 aile "Ahmet", 7 bin 65 aile ise "Enes" isimlerini tercih etti.

YUSUF İSMİ NE HATIRLATIYOR?

1899 yılında ABD'den dönüşte geminin batmasıyla şehit olan, Avrupa ve ABD'de yenmedik güreşçi bırakmayan efsanevi Koca Yusuf ile ilgili araştırma yapan folklor araştırmacısı, gazeteci ve yazar Halil Delice, Türkiye'de en çok konulan ismin Mehmet iken son üç yılda Yusuf isminin öne çıkmasında en önemli faktörlerin, iki binli yıllarda Batı karşısındaki memleketimizin durumu ve Yusuf isminin hatırlattıkları, temsil ettiği değerler olduğunu söyledi. Delice şöyle dedi: "İki binli yıllar, milletimizin Batı karşısında boynu büküklüğünün AB'nin tutumuyla bir daha bütün acılığıyla ortaya çıktığı yıllar. Böyle bir zamanda niçin Yusuf ismi öne çıktı? Milletimizin bildiği iki Yusuf var. Biri peygamber olan Yusuf aleyhisselam, diğeriyse 1894-99 yılları arasında Avrupa ve Amerika'da tek başına Osmanlı'yı temsil eden ve önüne çıkan bütün güreşçileri yenen 'Türk gibi güçlü" sözünü ezberleten Koca Yusuf. İnsanımız, Koca Yusuf'un şahsında, Batı karşısında eğilen başının tekrar doğruluşunu, mertliği, yiğitliği gördü. Hazreti Yusuf Peygamberin şahsında da garipken, kimsesizken nimet sahibi olmayı, nimetleri herkese taksimi, yüz ve gönül güzelliğini, nimet sahibi olup herkesin imdadına koşmayı buldu. Kısacası Yusuf ismi, insanımızın, Yusuf yüzlülere, Batı karşısında eğilen başını kaldıracak kahramanlara, gönül erlerine hasretine tercüman oldu. Yusuf, Türk insanının içerde ve dışarda uğradığı haksızlığa, dışlanmaya 'yeter' deyişinin simgesidir".

YALNIZCA KOCA YUSUF ROMANI VAR

"Cihanı Titreten Türk Koca Yusuf-Yalnızca Güle Yenildi" kitabını yazan ve kitabı Yusuf yüzlülere hasret duyanlar tarafından başucu eseri haline getirilen Delice, Yusuf isminin son üç yılda bu kadar çok konulmasında karınca kararınca kendisinin de payı olduğunu söyeyerek, "Bizim Koca Yusuf'un hayatını anlatan romanımız ilk önce gazetede tefrika halinde yayınlandı, sonra da kitap oldu. Yani son üç sene içinde, Türkiye'de insanımıza Yusuf ismini hatırlatan bizim romanızdan başka bir şey olmadı. Bu tespit çok iddialı gibi gelebilir ama değil. Bunun misalleri çoktur. Menderes'in iktidarı zamanında Adnan ve Menderes, Kıbrıs Barış Harekatı olduğunda Ecevit-Bülent, 12 Eylül Harekâtı sonrası da Kenan ve Evren isimleri konmuştur. Yusuf isminin en çok konulduğu 2007-2009 döneminde bu ismi hatırlatan bizim çalışmamızdan başka bir şey olmamıştır. Bu zaman diliminde Yusuf isminde bir meşhur olmamıştır" açıklamasında bulundu.

YEDİ DEFA OKUYAN VAR

Koca Yusuf kitabının anlatılmaz bir ilgi gördüğünü, kendisisinin de bunu anlamakta, yorumlamakta zorlandığını belirten yazar Halil Delice, "Kaç kişi kitabı üç defa okuduğunu söyledi. Hepsinin mailleri bende var. Kitabı piyasada demin edemeyenler sıraya koymuşlar. Bir aile bitirdikten sonra diğeri başlıyormuş. Bulgaristan'da Eski Cuma Müftüsü, 'Koca Yusuf kitabı elimizde tek olduğu için onu biraraya gelerek okuyoruz, birimiz okuyor, diğerleri dinliyor.' demiş. En ilginci de Koca Yusuf'u tam yedi defa okuduğunu söyleyen kişi. Bu nasıl hararettir ki bir bardak içiyor kanmıyor, iki içiyor kanmıyor ve yediye kadar çıkıyor. Bütün bunlar, insanımızın Yusuf yüzlülere, Yusufların temsil ettiği kişilere, manalara, güzelliklere ve değerlere hasretini gösteriyor" dedi.