Köye Modern Sera Yatırımı

Amasya İl Tarım Müdürlüğü ile Amasya İl Özel İdaresi seracılığın geliştiği Aksalur köyünde 2-3 yıl içersinde ahşap sera kalmaması için harekete geçti.

Köye Modern Sera Yatırımı
Amasya İl Tarım Müdürlüğü tarafından Amasya İl Özel İdaresi kaynaklı yüzde 50 hibe destekli Seracılığı Geliştirme Projesi kapsamında Amasya merkeze bağlı Aksalur köyünde çiftçi toplantısı yapıldı. Projesi hazırlanıp uygulanan Seracılığı Geliştirme Projesi kapsamında sera dağıtımı yapılacak çiftçilerin tespitini yapmak ve çiftçilere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın desteklemeleri ve projelerini aktarmak amacıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Amasya İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Mehmet Öztiryaki, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tarımsal ürünleri destekleme ödemeleri ve kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi amacıyla yürütülen yüzde 50 hibe destekli projeler hakkında bilgi verdi.
Amasya İl Özel İdaresi tarafından 2010 yılı programından Amasya çiftçilerine yaklaşık 1 milyon TL destekleme tutarında meyve fidanı dağıtımı ve demir profil sera malzemesi dağıtımı projesinin planlandığını belirten Öztiryaki, "10 yıl önce İl Özel İdaresi'nden 5 bin TL tarıma destekleme alınırken, bugün 1 milyon TL destek sağlandı. Çiftçilere destek vermek için projeler üretip uygulamaya konuluyor. Seracılığın geliştiği Aksalur köyünde 2-3 yıl içersinde ahşap sera kalmaması için İl Tarım Müdürlüğümüz projeler üretmeye devam edecek. Ancak çiftçilerimize kooperatif ve birlik örgütlenmeleri çatısı altında ürünlerini satmalarını tavsiye ediyoruz. Bu birliktelikle sezon boyunca piyasadaki fiyat iniş ve çıkışlarından daha az etkilenilir ve daha yüksek fiyatla ürünler satılabilir" diye konuştu. Öztiryaki, seracılıkta iyi tarım uygulamalarına geçilmesi halinde dekar başına 80 TL destekleme yapılabileceğini, iyi tarım uygulaması için de sertifikalı kuruluşlarla işbirliği yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Hayvancılığa yapılan tarımsal desteklemelerden bahseden Öziryaki, hayvan yetiştiriciliği desteklemesi olarak; hayvan başına sığıra 225 TL, mandaya 250 TL, sığır soy kütüğüne 50 TL, koyun-keçiye 10 TL, suni tohumlama buzağı desteğine 60 TL, brusella aşı desteğine 20 TL, süt pirim desteğine 0.40 TL destekleme yapıldığını bildirdi.
Çiftçi eğitim toplantısına Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Mehmet Öztiryaki'nin yanı sıra, Amasya Tarım İl Müdürlüğü çalışanlarından Ziraat Mühendisleri Rakibe Yorulmaz, Sibel Tektaş, Evrim Ekercan, Murat Güneş ve Koray Değirmen, Aksalur Köyü Muhtarı Ahmet Şilli ve seracılık yapan çok sayıdaki çiftçi katıldı.